- Språkstudenter er lette ofre

Tidligere i uka ble en dansk språkskoleelev funnet drept på Isle of Wight. I forrige uke ble en sørkoreansk utvekslingsstudent stukket og drept med kniv i Bournemouth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken mot sikkerheten rundt de utenlandske språkelevene blir stadig skarpere. Da Dagbladet i går gjentatte ganger forsøkte å komme i kontakt med norske STS Språkreiser ved å ringe nødnummeret deres, fikk vi ikke engang opprettet forbindelse.

Mange overfall

Mordet på den sørkoreanske utvekslingsstudenten fant sted torsdag i forrige uke, ifølge den danske avisa Berlingske Tidende (BT). Jenta var på vei hjem fra en nattklubb da hun ble overfalt og stukket med kniv. Hun døde to timer seinere på sykehus. Politiet har avhørt en annen koreaner, men sluppet ham fri. Han får imidlertid ikke lov til å forlate Storbritannia.

- Det skjer minst ett overfall på unge, utenlandske språkelever annenhver uke, uttaler Andy Martin, nyhetsredaktør i avisa Bournemouth Daily Echo, til BT.

Han fortsetter:

- De er lette ofre. Har penger, fotoapparater og mobiltelefoner. Og de oppfører seg som unge turister.

- Fulle ledere

I fjor måtte engelsk politi ta spesielle forholdsregler for å beskytte de unge utlendingene. Blant annet patruljerte flere betjenter strendene, og man forbød den unge delen av lokalbefolkningen å drikke alkohol.

BT bringer også historien til Line Michaela Nielsen.

Hun beskriver sitt opphold hos STS Språkreiser på følgende måte:

- Fraværende eller fulle ledere, bare to timers skolegang per dag, en tysk jente ble voldtatt, sengetøyet var skittent, jeg fikk knapt noe mat og ble stadig skjelt ut av vertsfamilien min.

Ikke tillatt?

På toppen av det hele skal danske STS visstnok ikke ha fått sine språkreiser godkjent av den britiske regjeringen.

- Vi har ikke godkjent en eneste av språkreisene til STS. Det finnes ingen godkjente språkskoler på Isle of Wight, skal Cherry Gough, visedirektør i avdelingen for engelskundervisning hos British Council, ha sagt til BT.

- Skolene har enten ikke ordentlige lærere, materiell eller boligforhold for elevene, eller de sørger ikke for sikkerheten til de utenlandske studentene. Det er et eneste rot, sier hun.

Har tilstått

På stedet hvor den danske språkskoleeleven Camilla Petersen (15) ble funnet drept, har det begynt å dukke opp blomsterbuketter og kondolansehilsener.

Svenske Johan Ryding (23), ansatt hos STS Språkreiser, oppdaget den drepte.

- Det var som et mareritt. Hun bare lå der. Helt naken. Det var forferdelig, forteller han til avisa Expressen.

En 52 år gammel engelskmann, ansatt ved et museum, har tilstått drapet. I går kveld var han fremdeles ikke siktet.

SORG: Blomster har begynt å dukke opp på stedet hvor den danske språkskoleeleven Camilla Petersen (15) ble funnet drept tirsdag kveld.