Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Språkvansker fører til justismord

Språkvansker og kulturforskjeller har gjort at utlendinger er blitt feil dømt i byretten og forhørsretten i Oslo. Mange av tolkene holder heller ikke mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opp mot 150 personer kan ha blitt utsatt for justismord i løpet av det siste tiåret, skriver Aftenposten i dag.

En gruppe forskere ved Universitetet i Oslo har i samarbeid med Norsk Institutt for by- og regionsforskning fulgt rettssaker i Oslo byrett og Oslo forhørsrett. Deres undersøklelser viser at utlendinger og språklige minoriteter har lavere rettssikkerhet.

- Det er på grunnlag av våre funn nærliggende konkludere med at det er sammenheng mellom språkforståelse og feilaktige dommer, sier professor Kristian Andenæs, som leder prosjektet.

Ifølge Andenæs er det ikke mulig å vite hvor mange som er fengslet på feil grunnlag.

- Språkforskjeller og kulturforskjeller er faktorer som helt klart bidrar til feilaktige dommer, men uten at vi kan trekke komklusjonen direkte fra materialet. Det blir en nesten umulig vitenskapelig oppgave å peke på den og den dommen, og si at det skjedde akkurat der, sier Andenæs til avisa.

Dårlige tolker

Undersøkelsen viser også at selv om tolker er til stede ved rettsforhandlingene, er ikke dette nok. Mange av tolkene er rett og slett for dårlige, og enkelte ganger kan tiltalte og tolken ha problemer med å forstå hverandre fordi tolken bare delvis har innsikt i tiltaltes språk.

Enkelte av de tiltalte har defor svart på noe annet enn det de er blitt spurt om, og noen har også feilaktig innrømmet straffskyld.

Også språklige minoriteter

Problemene rammer ikke bare utlendinger, men også språklige minoriteter som samer og ressusrsvake nordmenn.

Ifølge professor Andenæs kan også enkelte nordmenn ha problemer med å gjøre seg forstått.

- For rike og ressurssterke nordmenn er ikke dette noe problem. De har gode advokater som ordner opp. Fattige og ressurssvake mennesker kan være avhengig av tilfeldighetene for å oppnå rettferdighet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media