Fly-infernoet i Moskva:

Spratt i bakken - så kom flammene

Ny overvåkningsvideo viser mislykket landingsforsøk før flammene sluker flykroppen.

FLYBRANN I RUSSLAND: Nye bilder som angivelig skal være tatt av et overvåkningskamera på flyplassen i Moskva, viser nødlandingen før 41 menneskeliv gikk tapt. Video: Twitter, tipser og Newsflare Vis mer

SISTE: Russlands transportminister Jevgenij Ditrikh opplyser til det russiske nyhetsbyrået Tass at det er 33 overlevende passasjerer.

41 mennesker omkom da en Sukhoi Superjet 100 fra det russiske flyselskapet Aeroflot tok fyr og måtte nødlande på Sjeremetjevo flyplass i Moskva.

Flyet, med 78 personer om bord, var på vei til Murmansk, men måtte raskt snu da en teknisk feil på en av flyets motorer ble oppdaget.

En ny oppsiktsvekkende video, som skal være fra flyplassens overvåkningskameraer, viser at flyet først forsøker å lande, smeller i bakken, spretter opp i lufta igjen før flyet på nytt treffer rullebanen.

Så slukes flykroppen av flammer, tilsynelatende etter det harde sammenstøtet.

I FULL FYR: En video fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, viser passasjerer som flykter ut av det brennende flyet etter en nødlanding. Video: Tipser og Storyful Vis mer

Måtte snu

Årsaken til brannen er ikke kjent, men flyselskapet Aeroflot bekrefter at det har vært en teknisk feil i en av flymotorene.

Ifølge russiske nyhetsbyråer var det en passasjer som oppdaget en brann i lufta og varslet besetningen på flyet, men disse meldingene er så langt ubekreftet.

Piloten skal så ha snudd flyet og dratt tilbake til Moskva.

Flyet tok av fra Sjeremetjevo klokka 18.02 og gjennomførte en nødlanding klokka 18.30, opplyser flyplassen.

Av de 41 som er bekreftet omkommet, skal 26 av dem være fra Murmansk, ifølge den fungerende guvernøren i Murmansk oblast Andrej Tsjibis, skriver Tass.

- Understellet kollapset

Videoen over er oppsiktsvekkende fordi den går på tvers av tidligere rapporter om ulykken. Ifølge medierapporter ikke lenge etter at ulykken var et faktum, gikk blant annet ut på at lynet ble truffet av lynet og andre rapporter sa at flyet sto i fyr da det landet.

På videoen fra overvåkingskameraene ser det imidlertid ut til at flyet begynner å brenne etter den harde landingen, men det utelukker ikke at det kan ha vært brann i flyet også før landingen.

Det videoen i tillegg viser, ifølge luftfartsanalytikeren Alex Macheras, er at understellet til flyet kollapser i den harde landinga.

- Det andre sammenstøtet førte til at landingsutstyret kollapset og at det begynte å brenne, skriver han på Twitter.

I FULL FYR: En video fra Russia 24 viser video av flyet som lander på rullebanen i Russland. Video: Russia 24 / CNN Vis mer

Også det tyske selskapet Jacdec, som leverer globale sikkerhetsanalyser for luftfarten, er av samme oppfatning.

- Videoen viser at flyet spratt etter den første landinga, etterfulgt av en enda hardere landing, som førte til at understellet kollapset og brannen brøt ut. Det var ingen synlige flammer før det punktet, skriver selskapet på Twitter.

Tidligere ulykker

Flytypen Sukhoi Superjet 100 er den første nye russiskproduserte flymodellen siden oppløsningen av Sovjetunionen. Den ble lansert i 2011, men har ikke slått an i særlig grad utenfor Russland.

Dette er den andre dødsulykken som har involvert det aktuelle flyet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Den første fant sted i Indonesia i 2012, men det var ingen flyging for passasjerer. Det var like fullt 45 personer om bord flyging, som var en demostrasjonsflygning. Alle om bord omkom.

Årsaken til ulykken i Indonesia skal ha vært pilotfeil, skriver Tass.

Flere teorier

Etterforskningskomiteen som er blitt satt ned etter ulykken, undersøker nå en rekke teorier for å finne svar på hva som har skjedd, skriver Tass.

- Etterforskningen undersøker en rekke mulige scenarioer, blant annet hvorvidt pilotene, flygelederne og mekanikerne har hatt gode nok kvalifikasjoner, i tillegg til eventuelle funksjonsfeil og uheldige værforhold, sier Svetlana Petrenko, talsperson for etterforskningskomiteen.

Etterforskningen skal være så grundig som mulig, sa Russlands president Vladimir Putin i går, ifølge en uttalelse fra Kreml.

Statsminister Dmitrij Medvedev ba da om at en spesialkomité skulle etterforske ulykken.

- Forsøkte å hjelpe - døde

Kort tid etter landingen ble passasjerer evakuert gjennom de oppblåsbare nødskliene, samtidig som flammene utviklet seg i voldsom fart.

Flyplassmyndighetene opplyser at brannen ble slukket raskt.

- Flammene slukte flyet. Denne skrekkelige tragedien skjedde rett foran oss. De som overlevde brannen, gikk rolig mot flyplassen. Jeg tror de var i en dyp sjokktilstand, sier vitnet Aljona Osokina.

Et medlem av besetningen skal ha omkommet i brannen da han forsøkte å åpne bakdøra i flyet, for å hjelpe passasjerene ut raskere, ifølge Tass.

Passasjerene som kom seg ut av flyet, ble evakuert ut av døra helt fremst i flyet.