ZIKA: Amerikanske myndigheter har satt i gang et arbeid om å spraye gatene i Miami city for å drepe zikamyggen. Foto: EPA / NTB scanpix
ZIKA: Amerikanske myndigheter har satt i gang et arbeid om å spraye gatene i Miami city for å drepe zikamyggen. Foto: EPA / NTB scanpixVis mer

Sprayer gatene i Miami fulle av myggmiddel for å drepe zika-myggen. Amerikanske myndigheter fraråder gravide mot å reise til byen

Fem nye personer har fått påvist zikaviruset, der tre av dem er turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske helsemyndigheter fraråder alle gravide å oppholde seg i Miami city i Florida. Det meldte myndighetene under en pressekonferanse i natt, norsk tid.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Særlig ønsker de at gravide holder seg unna turist-områder for å unngå smitte.

Utelukker ikke zika flere steder

Advarselen kommer i lys av at ytterligere fem person har fått påvist Zika-viruset etter å ha vært i Miami de siste ukene, skriver nyhetsbyrået. Tre av dem skal være turister.

Tidligere er det blitt påvist 1658 zikatilfeller i USA, men nesten alle disse er smittet i andre land. Så langt er det rapportert om 21 tilfeller av zikafeber bare i Miami city.

SMITTE: Myndighetene jobber med å få bukt på zikabyggen. Det gjør de ved å vaske gatene og spraye med myggmiddel. Foto: AP / NTB scanpix
SMITTE: Myndighetene jobber med å få bukt på zikabyggen. Det gjør de ved å vaske gatene og spraye med myggmiddel. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Under pressekonferansen i natt uttalte lege Thomas R. Frieden, fra de nasjonale helsemyndighetene i USA, at det trolig vil dukke opp flere tilfeller av zikaviruset i Miami. Bakgrunnen for det er at det tar to uker fra man bli smittet, til man får symptomer, skriver New York Times.

- Det er godt mulig at innbyggere i andre bydeler i Miami har zikaviruset som ennå ikke har fått det påvist, sa Frieden på pressekonferansen ifølge New York Times.

De tre turistene som har fått påvist smitte i Miami, hadde vært i Miami-beach-området, men også andre steder. Derfor kan ikke myndighetene utelukke at zikaviruset finnes andre steder i byen.

Folkehelseinstituttet har utvidet området for reiseråd til Miami. Gravide frarådes nå å reise til hele Miami-Dade country. Tidligere gjaldt rådet for bare Miami City.

Sprayer gatene

I Miami city jobber myndighetene aktivt med å drepe myggen Aedes aegypti, som er smittebærer av viruset.

Flere ansatte i delstaten har denne uka jobbet med å spraye gatene i Miami city med myggspray. I tillegg har de brukt en slags «støvsuger» for å drenere vann i områder der myggen kan avle. Særlig aktiv har ansatte i delstaten vært i nabolaget Wynwood, der det skal være mest mygg, skriver New York Times.

Myggen har også blitt påvist på Miami beach, men på grunn av vind, er det ikke mulig å spraye området med myggmiddel. I tillegg er området populært for badeturister og dermed et saftig mål for mygg.

Også i San Diego, i delstaten California, har myndighetene startet å spraye gatene med myggspray for å hindre smitte, skriver NBC. Ifølge myndighetene har det blitt funnet larver fra myggen som bærer viruset.

Ifølge US News har uker med aktiv spraying av gatene ført til at myggbestanden har gått ned omtrent 90 prosent i bydelen Wynwood. Likevel skal arbeide fortsette.

- Myggen er vedvarende, og vi vil ikke vite før om et par uker som disse aggressive tiltakene har virket, sier Frieden.

Barn får underutviklet hjerne

Sykdom forårsaket av zikavirus overføres i hovedsak via mygg. I sjeldne tilfeller kan det også trolig være seksuelt overførbart.

Gravide som får påvist viruset er i risikogruppen til å få barn med mikrokefali. Det er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

ZIKA: Robert Murillo jobber med å spraye gatene i San Diego for å drepe mygglarver. Foto: Reuters / NTB scanpix 
ZIKA: Robert Murillo jobber med å spraye gatene i San Diego for å drepe mygglarver. Foto: Reuters / NTB scanpix  Vis mer

I Latin-Amerika er faren for zikaviruset størst, og det finnes ingen medisiner mot viruset.

Miami er et populært turistmål og mange nordmenn legger ferien sin dit hvert år. De nye advarslene kan skape en utfordring for milliard-turismen i Florida, men ikke på lang sikt, skriver AP.

Myggsessong

Myndighetene mener likevel det er viktigere å advare mot å reise til det utsatte området.

- Vi er midt i myggsesongen og vi forventer flere zikatilfeller de neste dagene og månedene. Det er vanskelig å forutsi hvor lenge den aktive overføringen vil vare, sier, sier Tom Frieden.

I Norge er 30 personer testet positivt på antistoffer mot zikaviruset. Ti av disse er gravide. Fire personer har fått påvist aktiv zika-virus, men ingen av dem er gravide.

Folkehelseinstituttet advarte allerede i starten av august gravide mot å reise til Miami.