Sprayet dødninghoder på afghanske hus

- Formålet var å «sende en beskjed» til opprørsledere om hvem som bestemte.

BEKYMRINGSFULL SUBKULTUR:: Soldater i Telemark bataljon skal ha sprayet dødninghoder på afghanske hus som deler av et maktspill med Taliban-ledere. Ifølge feltprost i forvaret, Alf Petter Hasesæther, har det utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljonen.
Foto: PRT Meymaneh / Scanpix
BEKYMRINGSFULL SUBKULTUR:: Soldater i Telemark bataljon skal ha sprayet dødninghoder på afghanske hus som deler av et maktspill med Taliban-ledere. Ifølge feltprost i forvaret, Alf Petter Hasesæther, har det utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljonen. Foto: PRT Meymaneh / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Soldatene i Telemark bataljon skal ifølge dagens VG ha sprayet dødninghoder på afghanske hus som en del av et maktspill med Taliban-ledere.

Sprayet «The Punisher-emblem» Formålet med hodeskallen, eller det såkalte The Punisher-emblemet, var å «sende en beskjed» til opprørsledere i området om hvem som bestemte, sier flere offiserer til VG.

Feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, sier til avisen at han mener det har utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter med Forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljon.

- Holdninger som gir uttrykk for hevnmotivasjon, er fremmed for Forsvaret. Det representerer en fiendeforakt, sier Hagesæther.

Uoffisielt avdelingsmerke Feltprosten tok opp bruken av dødninghoder med Forsvarets ledelse i august.

Mekanisert infanterikompani 4 har tatt i bruk dødninghodet som et uoffisielt avdelingsmerke, skriver VG.

Ved siden av å ha sprayet emblemet på afghanske hus, bærer de emblemet på uniformen, de har laget T-skjorter med påskriften og dekorert kjøretøyer med det samme symbolet.

- Ikke forenlig med holdningene Både Hagesæther og flere offiserer som VG har snakket med, trekker fram et konkret eksempel på det de beskriver som ukultur: I en lukket minnestund for den norske soldaten Claes Joachim Olsson som ble drept av en veibombe i januar i år, skal en offiser ha holdt en flammende tale, før han slo neven i den flaggdraperte kisten og sa: - Nå skal vi ut og slåss for deg, Jokke!

Deretter fikk offiseren soldatene med seg på avdelingens kamprop «Til Valhall» tre ganger. Dagen etter dro soldatene ut på oppdrag og havnet i skuddvekslinger.

- Jeg er sikker på at medsoldatene til Claes Joachim ikke har noe brennende hevnmotiv, det var mer en måte å hedre ham på. Men symbolbruken med merket er ikke forenlig med holdningene vi har til å være norsk soldat, sier Lars Lervik, sjef for Telemark bataljon til avisen.

(NTB)