Sprayet pepperspray mot hodene på studentene

Politiet i USA slår nå hardere ned på «99 prosent»-demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studenter ved «UC Davis: University of California» ble i går sprayet med pepperspray av politiet etter å ha protestert mot det de kaller grådighet i næringslivet. Det melder avisa The Sacramento Bee.

Politiet til aksjon Demonstrasjonen var inspirert av den amerikanske protestbevegelsen «Occupy Wall Street» som har okkupert børsgata Wall Street i New York.

«Vi er 99 prosentene!» har folkemengdene ropt fordi de mener at det politiske systemet i USA bare er til fordel for én prosent av befolkningen, de aller rikeste.

Tidligere denne uka markerte bevegelsen at den har eksistert i to måneder.

Det har vært eller er okkupasjoner i 70 storbyer og over 600 tettsteder i USA, og de siste ukene har politiet slått hardt ned mot demonstranter i flere amerikanske byer.

Brukte pepperspray Ti studenter ble arrestert ved «UC Davis» og politiet dro etter at de hadde bedt resten av demonstrantene om å fjerne teltene de satte opp dagen før.

Studentene fortalte at politiet brukte pepperspray på en gruppe studenter som satt arm-i-arm på bakken.

- Jeg så at en av vennene mine ble løftet i været og kastet ned igjen, sa Sophia Kamran (21) til avisa The Sacramente Bee. Imens ropte studentene «Skam dere» til politiet.

Selv forklarte politiet at de måtte bruke pepperspray etter at studentene hadde omringet dem.

Opprinnelig deltok 50 studenter i demonstrasjonen som vokste til 200 deltagere i det politiet begynte sin aksjon.

Ifølge Annette Spicuzza, universitetets politisjef, ble elevene advart mot at politiet ville bruke makt om de ikke flyttet seg.

Ni prosent arbeidsledighet Minst hvert femte barn i USA lever under fattigdomsgrensa, ifølge USAs folketellingsinstitutt. Totalt sett lever nesten 16 prosent, tilsvarende 46 millioner amerikanere, under fattigdomsgrensa.

TOMMELEN OPP:  Studentene viste sin støtte til de demonstrantene som ble arrestert og tatt med av politiet fredag. Foto: Rich Pedroncelli / AP photo / Scanpix
TOMMELEN OPP: Studentene viste sin støtte til de demonstrantene som ble arrestert og tatt med av politiet fredag. Foto: Rich Pedroncelli / AP photo / Scanpix Vis mer

Arbeidsledigheten ligger på 9 prosent.

- Barn som lever i fattigdom, spesielt små barn, er mer utsatt for å utvikle kognitive problemer og atferdsvansker. De har lavere utdanning, og når de vokser opp, er det større sannsynlighet for at de opplever flere år som arbeidsløse enn andre, skriver instituttet.

Protestspredning I blant annet Lisboa, Madrid, Berlin og Roma var det i forrige måned protestleire mot økonomiske og politiske eliter som anklages for å stå bak den økonomiske krisen. Protester ble også holdt i latinamerikanske og asiatiske byer.

Tilsammen deltok 951 byer i 80 land.