Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spredningen bremser ikke: Over én million smittet hver dag

Over en million blir smittet av kjønnssykdommene hver dag, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast. Datingapper kan være en del av årsaken, mener WHOs ekspert.

MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: Giovanni Cancemi / Shutterstock / NTB scanpix
MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: Giovanni Cancemi / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag er det mer enn én million nye tilfeller av seksuelle overførbare sykdommer hos personer i aldersgruppen 15-49 år. Dette viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det resulterer altså i rundt 376 millioner nye tilfeller av infeksjonene klamydia, trikomonas, gonoré og syfilis årlig.

- Vi ser en bekymrende mangel av framgang i å stoppe spredningen av seksuelt overførbare infeksjoner verden over, sier doktor Peter Salama ved WHO.

Kan føre til alvorlige sykdommer

Rapporten viser at blant menn og kvinner i aldersgruppen, var det 127 millioner nye tilfeller av klamydia i 2016, 87 millioner tilfeller av gonoré, 6,3 millioner tilfeller av syfilis og 156 millioner tilfeller av trikomonas.

Disse sykdommene har en stor innvirkning på helsa til voksne og barn over hele verden, slår WHO fast.

DILDOKRIG: Alex Xander ønsket å øke bevisstheten rundt kjønnssykdommer og sikker sex - og arrangerte en dildokrig. Du kan se hele videoen her. Video: Alex Xander/Elite Daily Vis mer

Hvis de ikke behandles kan de føre til alvorlige og kroniske helseeffekter som inkluderer nevrologiske og kardiovaskulære sykdommer, infertilitet, svangerskap utenfor livmoren, dødfødsler og økt risiko for HIV.

Syfilis alene forårsaket anslagsvis 200 000 dødfødsler og dødsfall av nyfødte i 2016, noe som ifølge WHO gjør syfilis til en av de ledende årsakene for tap av spedbarn globalt.

Gonoré øker i Norge

- Tallene er høye. Samtidig har de ikke økt de siste åra, men de er stabilt høye, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn, til Dagbladet.

Han forteller at klamydiatallene i Norge er stabile, mens andelen som får gonoré er stigende. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i 2017 meldt om 1399 gonorétilfeller i Norge, mot 1069 tilfeller året før. I 2011 var det derimot bare 369 tilfeller.

- Rapporten fra WHO viser hvor viktig det er å tilby seksualundervisning, testing og behandling i hele verden.

Mange av disse tilfellene som blir omtalt er i land som ikke har så gode tilbud, forteller Follestad.

- Dette handler også en god del om kvinnehelse generelt og tilbakeslagene kvinnehelse har fått - for eksempel de nye abortlovene i USA. Det er lett å bli oppgitt, sier han.

Man ser også et generelt problem med antibiotikaresistens og mangel på antibiotika, forteller Follestad.

Skylder på datingapper

OVERRASKET: Petter Northug skulle bare signere noen bøker i Oslo sentrum, men Rød løpers reporter Thea hadde andre planer. Video: Emilie Rydning Vis mer

En mann fra England ble i fjor diagnostisert med det som ble beskrevet som «verdens verste supergonoré», et utbrudd av kjønnssykdommen som ikke reagerer på den vanlige behandlingen med antibiotika. Legene bestemte seg for å prøve et siste antibiotikum på mannen, ertapenem, som virket.

Doktor Teodora Wi ved WHO fortalte under en pressebrifing at det allerede er veldig høye tall på gonoré resistent mot førstevalgsbehandlinger, som antibiotika, og at det er et voksende problem for alternative behandlinger.

Statistisk sett har en av 25 personer en av disse sykdommene globalt. Hver gang antibiotika brukes for å behandle infeksjonen, øker sjansene for antibiotikaresistens.

- Sex blir mer tilgjengelig. Man har datingapper og alt det. Det er trolig en faktor. Om det er tilgjengelig og folk har mer sex, så får man mer seksuelt overførbare sykdommer, sier Wi ifølge The Independent.

Follestad derimot, mener at man ikke kan skylde på datingapper som Tinder.

- Folk har sex, og bruker kanskje forskjellige arenaer for å finne seg en partner. Nå er det apper i fokus, men folk finner alltid en eller annen måte. En datingapp i seg selv er ingen årsak. En årsak kan heller være volumet av sex og kanskje mindre bruk av kondom.

Samtidig påpeker han at forskning viser at unge generelt sett har mindre sex nå enn før.

ADVARER TURISTENE: 7-eleven har nå kommet med en reklame hvor de advarer turistene om at Norge er på klamydia-toppen i Europa. Hva mener turistene - og nordmennene selv? Video: Lars Eivind Bones / Reporter: Frida Andersen Les hele saken: https://www.dagbladet.no/kultur/denne-reklamen-moter-turistene-nar-de-kommer-til-oslo/69919276 Vis mer

- Test deg

Det generelle rådet er at hvis du har hatt sex med noen uten kondom, ta en smittesjekk. Klamydiatest kan gjøres 14 dager etterpå, og en blodprøve for å sjekke HIV og syfilis kan tas 12 uker seinere.

- Man må venne seg til å ha det i bakhodet. Har det skjedd, gå og test deg, sier Follestad.

Det er ikke alle som får symptomer, og dermed kan man få en positiv test uten å ha merket noe i forkant.

- Ved klamydia og gonore kan det svi når man tisser og man får økt utflod. Det gjelder alle kjønn og alle kroppsåpninger man kan få sykdommene i: Hals, penis, skjede og anus, sier Follestad.

KLAMYDIA-REKLAME: Kort tid etter at 7-Eleven valgte en litt alternativ måte å reklamere for kondomer på, ble det plukket opp av teamet bak det amerikanske talkshowet «Last Week Tonight» på HBO. Showet, som er i sin femte sesong, er elsket og hatet over hele verden. Talkshow-verten John Oliver har vunnet seks Emmy-priser og en Peabody for sin innsat... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!