Spredningen bremser ikke: Over én million smittet hver dag

Over en million blir smittet av kjønnssykdommene hver dag, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast. Datingapper kan være en del av årsaken, mener WHOs ekspert.

MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: Giovanni Cancemi / Shutterstock / NTB scanpix
MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: Giovanni Cancemi / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver dag er det mer enn én million nye tilfeller av seksuelle overførbare sykdommer hos personer i aldersgruppen 15-49 år. Dette viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det resulterer altså i rundt 376 millioner nye tilfeller av infeksjonene klamydia, trikomonas, gonoré og syfilis årlig.

- Vi ser en bekymrende mangel av framgang i å stoppe spredningen av seksuelt overførbare infeksjoner verden over, sier doktor Peter Salama ved WHO.

Kan føre til alvorlige sykdommer

Rapporten viser at blant menn og kvinner i aldersgruppen, var det 127 millioner nye tilfeller av klamydia i 2016, 87 millioner tilfeller av gonoré, 6,3 millioner tilfeller av syfilis og 156 millioner tilfeller av trikomonas.

Disse sykdommene har en stor innvirkning på helsa til voksne og barn over hele verden, slår WHO fast.

Hvis de ikke behandles kan de føre til alvorlige og kroniske helseeffekter som inkluderer nevrologiske og kardiovaskulære sykdommer, infertilitet, svangerskap utenfor livmoren, dødfødsler og økt risiko for HIV.

Syfilis alene forårsaket anslagsvis 200 000 dødfødsler og dødsfall av nyfødte i 2016, noe som ifølge WHO gjør syfilis til en av de ledende årsakene for tap av spedbarn globalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer