Spredte kupiss på naboen

BERGEN (Dagbladet): En bonde er dømt til å betale erstatning etter han skvettet kupiss over på naboeiendommen. Gjesten som var på besøk i nabohuset fikk seg en dusj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjesten satt på altanen og slappet av da han plutselig fikk seg en dusj av nabobondens blanding.

Gulating lagmannsrett har satt endelig punktum for den åtte år gamle og illeluktende nabofeiden i Naustdal i Sogn og Fjordane. Da ble bonden politianmeldt av naboen for første gang.

Striden dreier som om det som på fagspråket kalles gylling. Når en bonde gyller, sprer han en blanding av kupiss og kumøkk ut over jordene. Blandingen, som er tyntflytende ettersom hovedbestanddelen er urin, brukes som gjødsel på jordene. Naturlig nok lukter blandingen kraftig.

Møkka-bonden spredte gyllen ut over et hus som naboene bruker som uteleiehytte til turister. Huset ligger tett opp til gårdsbruket. Etter flere år med møkkaspredning over huset, trakk blandingen seg inn i kledningen og lagde en noe spesiell lukt i huset.

Året etter inngikk naboene en avtale i Konfliktrådet. Avtalen påla bonden å betale ekteparet på naboeiendommen 8000 kroner. Men møkkaspredningen stoppet ikke der, og i 1999 startet prosessen på nytt. Først i namsretten, så i herredsretten. I herredsretten ble bonden frifunnet for skittkastingen, men naboparet mente rettens avgjørelse stinket og anket videre til lagmannsretten. Og lagmannsretten gjorde kuvending i forhold til herredsretten.

Lagmannsretten pålegger bonden å betale naboen en erstatning på 30 000 kroner. Bonden plikter dessuten «å innrette gyllevirksomhet... med sikte på å unngå at gyllepartikler ikke kommer inn på» naboeiendommen.