Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spregningen ble registert i Karasjok

Russland bekrefter at det var en kjernefysisk eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norske ekspertene hos Norsar gikk tidlig i morges i gang med å undersøke sprengningen i Nord-Korea.

Svein Mikkeltveit ved Norsar på Kjeller forteller at det er mulig å finne ut om en sprengning er kjernefysisk ved å lese signalene som eksplosjonen sender ut. 

Eksplosjonen i Nord-Korea ble registrert i Karasjok klokka 03.45 i natt med en styrke på 4.2 på Richters skala. Målestasjonen i Karasjok er 6260 km fra stedet der eksposjonen skjedde og de seismiske signalene brukte 9 minutter og 43 sekunder på å forplante seg over denne avstanden, melder jordskjelv.no.

Norge for langt unna

Mikkeltveit mener imidlertid at Norge er så langt unna at vi ikke kan avgjøre om virkelig er resultatet av en kjernefysisk eksplosjon. - Det er mulig å skille mellom om det har vært en vanlig eller en kjernefysisk eksplosjon ved å lese signalene eksplosjonen avgir. Men muligheten for å skille er bedre jo større eksplosjonen og jordskjelvet er, og jo nærmere du er eksplosjonstedet. Naturlig nok er signalet sterkere jo nærmere du er. Vi er 7-8000 km unna, og det fins målestasjoner noen få hundre kilometer unna, som vil kunne måle dette bedre, sier Svein Mikkeltveit til Dagbladet.no.

Han mener stasjoner nær Nord-Korea vil kunne avgjøre om dette er en kjernefyssisk eksplosjon, slik Nord-Korea hevder.

Russland bekrefter atomsprengning

Russlands forsvarsdepartement bekrefter at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Vårt system for overvåking av kjernefysiske eksplosjoner registrerte en test av et atomvåpen i Nord-Korea i dag klokka 5.25 lokal tid (3.35 norsk tid), sier generalløytnant Vladimir Verkhovtsev til Itar-Tass.
- Vi er 100 prosent sikre på at det var en underjordisk atombombeeksplosjon, sier Verkhovtsev.
Også den japanske rikskringkasteren NHK siterer en tjenestemann i det russiske forsvarsdepartementet som sier det er «100 prosent sikkert» at Nord-Korea utførte en atomprøvesprengning natt til mandag.

Flere andre land har registert jordskjelv da sprengningen fant sted. USA har foreløpig ikke bekreftet om det var en kjernefysisk eksplosjon.
NABOENE: Sør-Koreanere ser bilder fra en atomprøvesprengning på tv. På skjermen står det skrevet: Nord-Korea har foretatt sin aller første test av kjernefysiske våpen.