Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spreke Johanne

Navn: Johanne Sundby Alder: 47 Yrke: Lege og forsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ganske mye er skjedd på de medisinske fakulteter siden Gro Harlem på slutten av femtitallet begynte sine studier ved Det kongelige Frederikske. Da var formannsklubba i Medisinerforeningen en kjempepenis med baller, skåret ut i hardtre av en innsatt på Botsfengslet. Siden har de mannssjåvinistiske grisene fått sitt skrev påpasset av en stadig økende kvinneandel. I dag er et klart flertall av studentene jenter.

- Men fortsatt er 90 prosent av alle overordnede stillinger på fakultetet besatt av menn. Det er herrene som har makta, og det er svært vanskelig for kvinnelige akademikere å klatre helt til topps, sier Johanne Sundby.

Torsdag overleverte hun rapporten «Kvinners helse i Norge» til helseminister Dagfinn Høybråten. Hun har ledet arbeidet siden daværende helseminister Gudmund Hernes nedsatte utvalget i september 1997.

Rapporten belyser tre hovedområder: Kvinner og reproduksjon, kroniske smertetilstander som ofte rammer kvinner, og kvinners psykiske helse. - Sykdommer får kjønn når de er et problem for mange kvinner. Da blir de kalt «typiske kvinnesykdommer», mens sykdommer som i større grad rammer menn, som hjerte- og karlidelser, ikke kalles mannesykdommer av den grunn, sier hun.

Som datter av vår første professor i sosialmedisin, Per Sundby, var hun nesten programforpliktet til å gå i hans fotspor. Hun tok sin doktorgrad på problemer i forbindelse med ufrivillig barnløshet, og har en nokså fersk professorkompetanse i kvinne- og kjønnsforskning. Hennes kolleger på Institutt for samfunnsmedisin beskriver henne som en inspirator som får ting unna.

Hun er pasjonert hundekjører, og har selv to huskytisper som hun stryker til skogs med så fort en anledning gis. Hver påske kan du finne henne på en bre i Jotunheimen med bikkjer og klatreutstyr. Der er hun sammen med sin 24 år gamle sønn og fem av hans venner. Ungdommen hevder med bestemthet at hun ikke er den som er minst sprek.

Noen av oss setter et spørsmålstegn ved det når kvinner fortsatt katalogiseres som «det svake kjønn». For lever de ikke lenger enn oss menn, og lever de ikke sunnere enn oss, og er de ikke flinkere til å lytte til kroppens signaler enn oss? Jo da. Men når de kommer til legekontorene, blir de mistrodd og får dårligere behandling enn hva tilfellet er med menn.

Det vil Johanne Sundby gjøre noe med. Og da blir det gjort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media