TO UKER: Nå har containerskipet «Rena» ligget på revet i Bay of Plenty i to uker. Dårlig vær har gjort sprekken i skipet enda større. Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALAND
TO UKER: Nå har containerskipet «Rena» ligget på revet i Bay of Plenty i to uker. Dårlig vær har gjort sprekken i skipet enda større. Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALANDVis mer

Sprekken på «Rena» har blitt større

Redningsarbeidet blir stadig forsinket av dårlig vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om redningsmannskapet i dag var om bord på «Rena» igjen, har de, for andre dag på rad, ikke fått pumpet ut noe olje. Totalt har 90 tonn olje blitt pumpet ut, og myndighetene regner med at det er mellom 1200 og 1300 tonn igjen om bord.

Mannskapet skal ta seg inn i skipet og komme så nært sprekken som mulig, for å kunne se hva det er som holder skipet sammen, og akkurat hvor nært det er ved å brekke i to, sier Drew Shannon, kapteinen på Svitzer redningslag, til  TVNZ.

Høye bølger Noe av grunnen til at det ikke kunne pumpes noe ut i dag er at det fremdeles er en del vind og høye bølger, selv om sola har kommet fram.

Pumpingen skal etter planen gjennopptas torsdag morgen, lokal tid.

- Vi tar mannskapet vårt av skipet i natt, og frakter dem ut til skipet igjen i morgen tidlig, hvis været lar oss gjøre det, sier Shannon TVNZ.

Prioriterer oljen Det står båter med høye kraner klar ved kaia, som kan brukes til å laste av containerne som er på skipet. De lokale myndighetene forteller at pumpingen av olje blir prioritert i første omgang, det å redde skipet og containerne er ikke første prioritet.

Ifølge Radio New Zealand har den lokale kystvakten utvidet området som det kan være farlig for andre skip å ferdes i. Vrakrester og containere har blitt funnet opp til 160 kilometer unna «Rena».

Det er i dag to uker siden den Liberia-registrerte skipet «Rena» gikk på grunn i Astrobal-revet, og begynte å lekke olje.

Strendene Opprydningen langs strendene har også blitt utsatt på grunn av været, men vil tas opp igjen, melder Radio NZ.

Skipets kaptein og styrmann, begge fra Filippinene, skal møte i retten. De anklages for å ha operert det 47320 tonn tunge skipet på en uansvarlig måte.

New Zealands miljøvernminister Nick Smith har antydet at containerskipet gikk på grunn fordi rederiet forsøkte å skynde seg for å rekke fram til et sjømerke, hvor skipet skulle møtes av en los.

Denne store sprekken er på styrbord side av «Rena». Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALAND
Dette er sprekken på den andre siden av båten. Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALAND
Båten bærer preg av uværet som har herjet i området. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/ MARITIME NEW ZEALAND
Oljen lekker fremdeles ut av containerskipet, som traff Astrolabe revet for rundt to uker siden. Foto: SCANPIX/EPA/MARITIME NEW ZEALAND
Kystvakten i New Zealand har distribuert denne grafikken, som viser hvordan «Rena» ligger på revet. Foto: SCANPIX/REUTERS/LOC
Dette bildet ble tatt av båten i dag norsk tid. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/MARITIME NEW ZEALAND
Myndighetene i New Zealand sier at de har funnet containere opp til 160 kilometer unna skipet. Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALAND
Uvær forhindret i går redningsarbeidet på båten. Foto: SCANPIX/REUTERS/MARITIME NEW ZEALAND
Bølgene slår opp på dekk på styrbord side av båten. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/MARITIME NEW ZEALAND