Sprekker i fasaden

FROGNER (Dagbladet.no): Da Veronica Orderud begynte sin forklaring i Frogner Grendehus i morges virket hun nærmest uberørt av den alvorlige tiltalen. Mot slutten av dagen slo den kjekke fasaden store sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På samme måte som for ektemannen Per, gikk kampen om troverdighet som en rød tråd i Veronica Orderuds forklaring i dag. Dagen begynte dårlig da retten bestemte at det ikke ble lukkede dører da dagboksnotatene skulle gjennomgås. Av notatene kom det fram at hun hadde et tidvis lite kjærlig forhold til sine omgivelser. Hun omtalte en mann, trolig sin ektemann som en dritt og hun ønsket sin svigerfar død.

På grensen til munter forklarte Veronica seg om forholdet til sine avdøde svigerforeldre.

- Vi hadde en felles forståelse for at han ikke tålte trynet mitt og jeg ikke tålte trynet hans, sa Veronica uten nøling.

Om hans kone Marie hadde Veronica litt varmere følelser.

- Jeg antar at hun ut fra sine forutsetninger var en relativt intelligent kvinne, konstaterte Veronica.

Gråt

Men det tok statsadvokatene relativt kort tid å plukke fra hverandre den litt bråkjekke tonen.

Første tegn til følelser hos den trippeldrapstiltalte 29-åringen kom da hun ble bedt om å gjøre rede for det beryktede juleselskapet 1998. Hun forteller at Kristin var fryktelig oppskjørtet og at hun truet med å ta livet av seg. Kristin skal ha rettet en pistol mot henne og skutt.

- Jeg husker jeg så nedover meg selv og tenkte «Herregud, det er jo ikke noe blod så da er jeg ikke skutt.»

Deretter løp hun ut, mens Kristin skal ha ledd, fortalte Veronica gråtende til retten.

Etter å ha blitt avslørt som løgner var det en langt mindre oppesen tiltalt i boksen. Gjentatte ganger ville aktorene Maurud og Thue vite hvorfor hun løy, og hvorfor hun ventet så lenge med å fortelle sannheten.

Hun hevdet at forsvareren hennes hadde rådet henne til ikke å endre forklaring.

- Jeg følte at jeg kom på etterskudd i forhold til Kristins forklaringer. Noe av det første Frode fortalte meg var at man ikke måtte forandre politiforklaring for da mister man troverdighet, forklarte hun gjentatte ganger.

Utbrudd i retten

Veronica ble forståelig nok sliten mot slutten av dagen. Hun måtte stadig opp med lommetørkleet for å tørke tårer.

- I ettertid er jeg forferdelig lei for at jeg ikke sa sannheten, gråt hun.

Tårene gjorde ikke nevneverdig inntrykk på aktor, som fortsatte å grave.

- Jeg ble klar over at jeg har sittet seks måneder i varetekt for at jeg løy om det juleselskapet.

Du skjønner vel det at jeg er forbanna lei meg for det, ropte hun til statsadvokat Thue.

- Gjorde du deg noen tanker om hvordan politiet skulle kunne klare å løse straffesaker dersom folk sitter og lyver i avhør?

- Det at jeg løy om dette har etter min mening ingenting med drapssaken å gjøre. Jeg trodde at politiet var intelligente nok til å finne ut av dette.

Husket lite

Veronica og Pers forklaring var relativt like på hva de gjorde den samme kvelden som drapene skjedde. Hun forklarte at de var ute og luftet hundene, og at de spiste middag da de kom tilbake.

I de først avhørene forklarte begge to at de parkerte bilen på gårdsplassen, men begge har senere endret forklaring på det samme punktet. Leieboeren på gården har forklart at han ikke så bilen denne kvelden og han ikke tror ekteparet var hjemme, slik de selv hevder. I retten i dag hevdet Veronica at de parkerte bilen i garasjen.

Veronica husket lite fra de dramatiske minuttene da hun fikk beskjed om trippeldrapet. Ekteparet var på hundeutstilling på Nesbyen, og at hun fikk dødsbudskapet først av faren sin, deretter av lensmannen i Sørum.

- Han fortalte rett ut at Pers foreldre og søster er funnet skutt på Orderud, sa Veronica resignert, ute av stand til å huske detaljer. Hun kunne ikke si hvordan hun hadde fortalt den tragiske nyheten til sin mann.

Det blir nok en dag i vitneboksen for Veronica i morgen. Da skal forsvarer Frode Sulland spørre ut sin klient, deretter er det de tre andre forsvarerne sin tur. Kjærvik og Wiik Sørvik vil trolig fortsette å forsøke å stille 29-åringen i et ufordelaktig lys.

<B>BLE IRRITERT: Veronica Orderud ble irritert på aktor under utspørringen i dag.