Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senterpartiet og SMS-saken

Sprekker i kompisgjengen: Sp-kamerater mistenker hverandre

Det nådeløse presset for å finne den som sendte den skandaløse SMS-en har skapt sprekkdannelser i kompisgjengen, sier kilder.

TRER TIL SIDE: Ola Borten Moe ble valgt til første nestleder da Liv Signe Navarsete trakk seg som leder etter en dramatisk maktkamp i Sp. En teksmelding som ble sendt fra en hyttetur skaper nå nytt drama i Sp. Borten Moe trer nå midlertidig ut av nestlederrollen mens partiet jakter på den som sendte den famøse SMS'en.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TRER TIL SIDE: Ola Borten Moe ble valgt til første nestleder da Liv Signe Navarsete trakk seg som leder etter en dramatisk maktkamp i Sp. En teksmelding som ble sendt fra en hyttetur skaper nå nytt drama i Sp. Borten Moe trer nå midlertidig ut av nestlederrollen mens partiet jakter på den som sendte den famøse SMS'en.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder sier til Dagbladet at flere i kameratgruppa som var på den berømte hytteturen for to år siden, har mistanker om hvem «gjerningsmannen» er. Den kollektive mistanken og presset om å få fram sannheten, har ført til at flere i gruppa av Sp-kamperater ikke lenger er på talefot, får Dagbladet vite. Flere har politiske karrierer som kan være i spill dersom saken ikke blir oppklart og avsluttet.

Vedum: - Riktig av Borten Moe

Tidligere i ettermiddag meldte første nestleder Ola Borten Moe at han trer til side midlertidig. Han understreker samtidig at beslutningen ikke er uttrykk for innrømmelse av skyld, men at det er umulig for han å fylle rollen som nestleder så lenge jakten på avsenderen av SMS-en ikke er funnet. Borten Moe er blant de ti som var tilstede på hytta meldingen ble sendt fra.

Beslutningen skal ha kommet overraskende på den øvrige partiledelsen. Nå i kveld sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum dette:

- Jeg pratet med Borten Moe i ettermiddag, han orienterte meg da om sin beslutning. Jeg mener det er en riktig avgjørelse.

Ola Borten Moe har de siste dagene vært under sterkt press. Flere Sp-politikere har sagt at han som nestleder og lederfigur i dette miljøet har et særlig ansvar for å oppklare saken, som har utviklet seg til et mareritt for partiet.

- Dersom noen vet, så vet Ola også. Det er han som er sjefen i dette miljøet. Hvorfor har han ikke for lenge siden sørget for at vedkommende som sendte meldingen står fram? Er hans lojalitet til kompisgjengen større enn hensynet til partiets omdømme, spør en Sp-kilde.

Flere Dagbladet snakker med, peker på at partiet for noen uker siden vedtok nye, gode retningslinjer for håndtering av saker med sextrakassering. Så kommer denne saken som tar all oppmerksomhet, og er ødeleggende for partiet hvis den ikke blir ryddet av veien fortest mulig

Meldingen ble sendt fra tidligere statssekretær Morten Søbergs mobiltelefon, men han har nektet kjennskap til meldingen, og Navarsete har uttalt at hun tror han. Alle som var tilstede, har så langt nektet befatning med meldingen.

Mistenker kamerater

Nå sier sentrale kilder i Senterpartiet til Dagbladet at flere av de ti mennene som var tilstede på den nå berømte hytteturen for to år siden, skal ha gitt uttrykk for at de vet som er gjerningsmannen.

Dagbladet har også snakket med noen av de involverte som sier de har sine mistanker. Om noen har sagt dette til generalsekretær Knut M. Olsen, som håndterer saken, er Dagbladet ikke kjent med.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varslet lørdag at dersom den som sendte meldinga med det sextrakasserende innholdet til Navarsete ikke melder seg innen onsdag, blir saken anmeldt til politiet.

Orienterer sentralstyret

I kveld har sentralstyremøtet i Sp telefonmøte. Møtet var planlagt før SMS-saken eksploderte, men sentralstyremedlemmer Dagbladet snakket med før helga, sa at de forventer å bli orientert om håndteringen av saken.

- Vi forventer en løsning så snart som mulig. Denne saken er som tannverk. Den blir bare verre jo lenger tida går. Til slutt må tanna trekkes. Jeg ble enormt skuffet da jeg fikk høre om denne saken. Det er helt ubegripelig at noen kan sende en slik melding. Det er langt over grensa, sa sentralstyremedlem Bjarne Undheim til Dagbladet fredag

- Hadde de som står bak, sagt fra med det samme, hadde det vært mye lettere. Nå er det et enormt press på hele gjengen. De som har gjort dette, bør være mannfolk nok til å stå fram. Jeg ser fram til å bli orientert om hva som blir gjort for å løse saken. Jeg tror hele sentralstyret vil ha slutt på denne saken. Vi kan ikke ha dette gående, sa Undheim.

Veien videre

En kilde sier til Dagbladet at sentralstyret bør drøfte mulige scenarier framover: Hva hvis partiet må gå til anmeldelse, men saken blir henlagt, hva da? Hva hvis partiet ikke finner den skyldige, slik at mistanken vil henge over alle som var tilstede på hytta meldingen ble sendt fra? Bjørn Arild Gram og Ivar Vigdenes satser på gjenvalg som ordførere neste år i henholdsvis Steinkjer og Stjørdal, mens Tomas Hallem satser på å fortsette som fylkespolitiker for Sp. Hva med tilliten til disse dersom saken ikke blir oppklart? spør folk i Sp seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media