SPREKKER:  Hullet under Uelands gate 57, der kjellergolvet falt ned, er sperret med plater. Beboerne kunne flytte inn igjen ved 14-tida. Kjeller raste ut i boliggård i Uelandsgate 57. Beboere evakuert, ingen skadd.

FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET.
SPREKKER: Hullet under Uelands gate 57, der kjellergolvet falt ned, er sperret med plater. Beboerne kunne flytte inn igjen ved 14-tida. Kjeller raste ut i boliggård i Uelandsgate 57. Beboere evakuert, ingen skadd. FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET.Vis mer

- Sprekker i vegger og skjeve vinduer

Trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det har vært uansvarlig arbeid her, mener beboer i rasblokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordraset under det veletablerte boligkomplekset Uelands gate 57 i Oslo var ingen stor overraskelse for beboerne og andre som har fulgt anleggsarbeidene på naboeiendommen med adresse Kingos gate 22.

Der er Stavanger-selskapet Otium Bolig og deres datterselskap Joscar Eiendom i gang med å bygge 28 nye leiligheter med Ole K. Karlsen som hovedentreprenør og AS Frederiksen som rådgivende ingeniører.

Kjøperne av de nye leilighetene fikk seinest i september i år skriftlig melding fra utbyggeren om at ferdigstillelsen er utsatt fra april til juli/august neste år.

Vanskelige grunnforhold - Årsaken er vanskelige forhold i grunnen, blant annet fundamentering av nabobygg og stabiliteten av skråning mot nord. Til tross for gjennomførte grunnundersøkelser i forkant, inenbærer dette mye større arbeidsomfang enn enn forutsatt, skriver prosjektleder Atle Mørch til leilighetskjøperne.

Daglig leder Atle Andersen i Otium sier til Dagbladet etter dagens tomtetumulter at prosjektet  er under kontroll.

Forøvrig henviser han til prosjektleder Mørch.

- Det kan dukke opp flere overraskelser med å bygge på en trang tomt i Oslo med naboer tett på enn ute på landet, konluderer daglig leder Atle Andersen.

Sprekker og skjeve vinduer En av de evakuerte beboerne i Uelands gate 57, David Jacobsen, opplyser at blokka har fått store skader på grunn av byggearbeidene rett utenfor stuevinduene.

- Flere av oss har fått sprekker i vegger, skjeve vinduer, og diverse andre skader. Dette har Otium informert om at de skal rette opp når arbeidene er ferdige, så den biten er grei.

- Men man trenger ikke være rakettforsker for å komme fram til at det er uansvarlig arbeid fra deres side som er årsaken til raset og evakueringen, skriver Jacobsen til Dagbladet.

Prosjektleder Mørch mener fortsatt at utbyggeren har kontroll.

Under evakueringen og avsperringen av rasområdet tidligere i dag, pekte Mørch på mangelfull analyse fra ingeniørselskapet Fredriksen som forklaring på jordraset og at kjellergolvet forsvant under en del av Uelands gate 57.

- De har opplyst at golvet under Uelands gate 57  er av selvbærende, konstruktiv betong. Men det var ikke tilfelle med den delen av golvet der det raste.

- Vi har bedt AS Frederiksen om å ta kontakt med sitt forsikringsselskap, sa Mørch til Dagbladet under aksjonen tidligere i dag.

Tilbakeviser Daglig leder Erik Sjetnan i AS Frederiksen tilbakeviser beskyldningen.

 TRANGT:  Byggetomta i Kingos gate 22 på Ila i Oslo etter at raset gikk under nabogården i Uelands gate (til høyre). FOTO: Hilda Nyfløt / Dagbladet.
TRANGT: Byggetomta i Kingos gate 22 på Ila i Oslo etter at raset gikk under nabogården i Uelands gate (til høyre). FOTO: Hilda Nyfløt / Dagbladet. Vis mer

- Dette er jeg fullstendig uenig i, sier Sjetnan til Dagbladet.

AS Frederiksen har laget arbeidstegningene for entreprenøren på oppdrag for byggherren. Han mener gulvet som raste ble støpt direkte på bakken en gang på 50- eller 60-tallet.

- Vi har forholdt oss til plantegningene fra Plan- og bygningsetaten, sier han.

Han forteller at gulvet som raste i dag har stått fritt over bakken siden sommerferien. Jorda under har sunket.

 - SJEKK FORSIKRING:  Prosjektleder Atle Mørch har bedt ingeniørsfirmaet om å ta kontakt med sitt forsikringsselskap. FOTO: HILDA NYFLØT / DAGBLADET.
- SJEKK FORSIKRING: Prosjektleder Atle Mørch har bedt ingeniørsfirmaet om å ta kontakt med sitt forsikringsselskap. FOTO: HILDA NYFLØT / DAGBLADET. Vis mer

- Raset kan ha skjedd etter vedvarende rystelser i forbindelse med arbeidet. Dette gulvet skiller seg også med sidegulvene som er armert til veggene. Det kan ha vært nedbøren den sista tida som utløste det også. Jeg tror vi kan utelukke at det vil rase mer eller noe lignende vil skje her igjen. Det har jeg fortalt politiet og Arbeidstilsynet også, sier Sjetnan.

 TETTER IGJEN:  Entreprenøren i gang med å sikre nytt kjellergolv i Uelands gate 57. FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET.
TETTER IGJEN: Entreprenøren i gang med å sikre nytt kjellergolv i Uelands gate 57. FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET. Vis mer