Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprekker med minst 300 mill.

Forsvarets nye styringssystem for økonomien er langt fra ferdig. Det har allerede kostet 1,6 milliarder kroner - 300 millioner mer enn det opprinnelige anbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har brukt nesten 1,6 milliarder kroner på datasystemet som skulle få orden på økonomistyringen. Det er enda ikke ferdig, og framtida er uviss.

Anbudet på hele systemet var på 1,3 milliarder kroner.

Hva den endelige prislappen for Program Golf - programmet som skulle gi Forsvaret et felles integrert forvaltningssystem - er nå helt uviss.
 

Målet er et datasystem som holder orden på pengebruk, materiell og personell. Ifølge statsbudsjettet fra den forrige regjeringen skulle veien videre for Program Golf være avgjort innen utgangen av året.

Ikke ferdig

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen varsler nå at Stortinget vil få seg forelagt saken først på nyåret. Hun er den tredje forsvarsministeren som sliter med Program Golf etter Bjørn Tore Godal og Kristin Krohn Devold.

Men det er allerede klart at prislappen på Program Golf blir langt høyere enn det som opprinnelig var planen da det ble lansert i 2000. Til nå er det brukt 1,588 milliarder kroner på prosjektet. Og enda er det langt fra ferdig: 

• Første fase er delvis ferdig. Denne fasen har gitt Forsvaret et nytt datasystem for eksternregnskap. Men fortsatt er ikke organisasjonsdataene og personelldataene fra de gamle systemene overført til det nye. Dette skal etter planen være gjort 1. oktober 2006. 

• Fase to i prosjektet, som skal gi Forsvaret et nytt system for internregnskap og styring av materiell og innkjøp, er ennå ikke påbegynt. Framtida til denne delen av Program Golf er nå til behandling i Forsvarsdepartementet. Prislappen er ikke klar. Dermed har Program Golf, allerede før det er sluttført, brukt nesten 300 millioner kroner mer enn det opprinnelige anbudet som gruppen Team IBM fikk tilslaget på i 2001.

Deres anbud på sluttføring av begge faser i Program Golf var på 1,368 milliarder kroner. Det går fram av anbudsdokumenter Dagbladet fikk innsyn i og beskrev i januar 2003.

-  To enkeltfaktorer kan forklare dette. Den gangen ble det forutsatt at programmet skulle innføres mye raskere. Dermed ville de tidsstyrte kostnadene blitt mindre. Videre forutsatte tilbudet en større medvirkning fra Forsvarets personell. På grunn av omstillingene har ikke det vært mulig, og derfor har Team IBM vært nødt til å gjøre større deler selv, sier brigader Jon Rikter-Svendsen, som leder Program Golf.

Uviss framtid

En grunn til forsinkelsene er at forsvarssjef Sverre Diesen i vår grep inn for å vurdere neste fase i Program Golf på nytt. Målsettingen med denne fasen ble kraftig redusert, og forsvarssjefen ønsker mer bruk av eksisterende datasystemer framfor å bytte ut alt.

-  Forsvaret skal at et felles integrert forvaltningssystem, men departementet vurderer nå hvor stort det skal være og hvor mye gjenbruk det skal være, sier Rikter-Svendsen.

Mangelen på ett felles forvaltningssystem er en grunn til de siste års rot i Forsvarets økonomi.

DATAKRØLL 1: Bjørn Tore Godal (forsvarsminister 2000- 01) sparket i gang Program Golf.
DATAKRØLL 2: Kristin Krohn Devold (forsvarsminister 2001- 05) fikk trøbbel med Forsvarets pengebruk bl.a. på grunn av Program Golf.
DATAKRØLL 3: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vurderer nå hele framtida til det fortsatt uferdige systemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!