Sprenger atomfjellet uker før Trump-toppmøtet: - Kim må helt klart tenke seg om

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal stanse driften ved landets omstridte atomanlegg. Han kan likevel bevare atomvåpen etter en avtale med USA.

MØTES: Kim Jong-un annonserer at driften ved landets atomanlegg skal stanses og at tunnelene inn i det beryktene Punggye-ri fjeller skal sprenges. Det skjer bare uker før han møter Donald Trump til viktige atomsamtaler. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB Scanpis
MØTES: Kim Jong-un annonserer at driften ved landets atomanlegg skal stanses og at tunnelene inn i det beryktene Punggye-ri fjeller skal sprenges. Det skjer bare uker før han møter Donald Trump til viktige atomsamtaler. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB Scanpis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un annonserte i helga at Nord-Korea legger ned aotmtestanlegget Punggye-ri.

Det anses som en viktig symbolsk handling i de pågående forhandlingene om en atomfri Korea-halvøy.

Punggye-ri-anlegget er nemlig Nord-Koreas desidert mest brukte for atomprøvespreninger og verdenssamfunnet har i månedsvis fryktet radioaktiv stråling fra anlegget etter en gigantisk prøvesprening i september.

Sterkt press

I tillegg har Kim Jong-un invitert internasjonale journalister til å se på når tunnelene i anlegget skal sprenges og åpningene sperres av. Også forskningsanlegget og de ansatte blir borte fra anlegget som ligger avsides til nordøst i landet.

Det skjer bare én måned før han skal møte USAs president Donald Trump til et historisk toppmøte i Singapore. Den unge diktatoren har også lovet at Nord-Korea skal slutte med atomprøvesprenginger.

Professor Stein Tønnesson ved PRIO institutt for fredsforskning, er meget spent på hva ødeleggelsen av testanlegget kan bety for toppmøtet.

- Det kan være mange grunner til at Kim Jong-un ødelegger atomanlegget nå. Ifølge rapportene ble det nesten ødelagt under prøvesprengingen i september. Det har ført til sterkt press fra Kina, fordi anlegget ligger så nærme grensa og de er redd for radioaktivitet. Samtidig kan det være et tiltak fra Kim for å ivareta forholdet til Kina og USA, sier Tønnesson til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer