Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprenger atomfjellet uker før Trump-toppmøtet: - Kim må helt klart tenke seg om

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal stanse driften ved landets omstridte atomanlegg. Han kan likevel bevare atomvåpen etter en avtale med USA.

MØTES: Kim Jong-un annonserer at driften ved landets atomanlegg skal stanses og at tunnelene inn i det beryktene Punggye-ri fjeller skal sprenges. Det skjer bare uker før han møter Donald Trump til viktige atomsamtaler. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB Scanpis
MØTES: Kim Jong-un annonserer at driften ved landets atomanlegg skal stanses og at tunnelene inn i det beryktene Punggye-ri fjeller skal sprenges. Det skjer bare uker før han møter Donald Trump til viktige atomsamtaler. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB Scanpis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un annonserte i helga at Nord-Korea legger ned aotmtestanlegget Punggye-ri.

Det anses som en viktig symbolsk handling i de pågående forhandlingene om en atomfri Korea-halvøy.

Punggye-ri-anlegget er nemlig Nord-Koreas desidert mest brukte for atomprøvespreninger og verdenssamfunnet har i månedsvis fryktet radioaktiv stråling fra anlegget etter en gigantisk prøvesprening i september.

Sterkt press

I tillegg har Kim Jong-un invitert internasjonale journalister til å se på når tunnelene i anlegget skal sprenges og åpningene sperres av. Også forskningsanlegget og de ansatte blir borte fra anlegget som ligger avsides til nordøst i landet.

Det skjer bare én måned før han skal møte USAs president Donald Trump til et historisk toppmøte i Singapore. Den unge diktatoren har også lovet at Nord-Korea skal slutte med atomprøvesprenginger.

Professor Stein Tønnesson ved PRIO institutt for fredsforskning, er meget spent på hva ødeleggelsen av testanlegget kan bety for toppmøtet.

- Det kan være mange grunner til at Kim Jong-un ødelegger atomanlegget nå. Ifølge rapportene ble det nesten ødelagt under prøvesprengingen i september. Det har ført til sterkt press fra Kina, fordi anlegget ligger så nærme grensa og de er redd for radioaktivitet. Samtidig kan det være et tiltak fra Kim for å ivareta forholdet til Kina og USA, sier Tønnesson til Dagbladet.

Diplomatiske framskritt

- Takk, en veldig smart og nådig gest, skriver USAs president Donald Trump om at senteret skal stenges ned. Seremonien vil finne sted mellom 23. og 25. mai.

Prøvespreningsanlegget har vært selve symbolet på atomtrusselen fra Nord-Korea. Diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in erklærte på et toppmøte i forrige måned at de offisielt skal ende krigen og at de ønsker en totalt atomfro Korea-halvøy.

Samtidig virker det som om Trump og Kim har gjort flere diplomatiske framskritt den siste tida. Samtidig har også Nord-Koreas diktator hatt to møter med Kinas president Xi Jinping.

- Det er klart han er interessert i å ha et godt forhold til Kina for å styrke sitt bånd til USA, sier Tønnesson.

Kim må passe seg

Atomnedrustning vil bli et sentralt tema i møtene mellom Nord-Korea og USA. Trump har lokket med økonomisk bistand til Pyongyang dersom Kim kvitter seg med sine kjernefysiske våpen.

Flere eksperter mener imidlertid den nordkoreanske lederen må passe seg. I forrige uke erklærte Donald Trump at han trekker USA fra den omstridte atomavtalen med Iran, på tross av at Iran overholdt sine forpliktelser.

- Mange mener at Trump med dette undergraver diplomatiet og at det betyr at USA ikke er til å stole på. Kim må helt klart tenke seg om - fordi en avtale kan bli brutt. Samtidig vet han at Iran-avtalen ble utformet av en annen administrasjon. Trump vil bli sittende en stund til, og det er først etter at Trump er ferdig at risikoen for Nord-Korea er til stede, sier Tønnesson.

Han mener Kim Jong-un kan gjøre en avtale med USA uten å kvitte seg med alt av atomvåpen.

Imponert over Kim

Han mener noe av det viktigste for Kim i forhandlingene vil være å kvitte seg med missilforsvarssystem - THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), som USA og Sør-Korea har utplassert i sør.

- Nord-Korea vil ha det ut, og også Kina er positive til det. Det diplomatiske arbeidet Kim Jong-un gjør nå er ganske imponerende til at han er en så ung leder, sier Tønnesson.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at USA må gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier om det skal bli mulig å få til en atomavtale, ifølge NTB.

På spørsmål han ble stilt i TV-programmet Fox News Sunday om det betyr at USA forsikrer Kim om at han kan forbli ved makten om han går med på USAs krav, svarte Pompeo at USA må gi ham sikkerhetsgarantier.

Pompeo kom ikke med flere detaljer, men kommentaren kan tyde på at USA gir Nord-Korea samme type sikkerhetsgarantier som landet tidligere har krevd.

- Et viktig skritt

Pompeo kaller stansingen av testanlegget et viktig skritt på veien.

John Bolton, som er nasjonal sikkerhetsrådgiver, gjør det klart at en avtale må innebære at alle atomvåpen og anrikingsmekanismer for uran og plutonium må demonteres og fraktes til USA, og at det samme gjelder landets ballistiske missiler.

Nord-Korea har fra før gjort det klart at de trenger atomvåpen for å avverge det de mener er USAs mål om å kvele økonomien deres og styrte regimet.

Det er fortsatt uklart om Kim til sjuende og sist vil gi fra seg våpnene han trolig mener er regimets eneste garanti for overlevelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media