- Sprenger dere vår atomreaktor, sprenger vi deres

Iran advarer Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iran gjør det klart at de vil ødelegge Israels atomreaktor i Dimona hvis Israel angriper Irans nye atomkraftverk som bygges i Bushehr. Våre missiler rekker fram, advarer millitærleder.

- Hvis Israel sender et missil mot Bushehr atomkraftverk, må de si farvel for alltid til sitt atomanlegg i Dimona, hvor de bygger og lagrer atomvåpen, sier nestkommanderende for Irans elitestyrke Revolusjonsgarden, brigader Mohammad Baqer Zolqadr, melder nyhetsbyrået AP.

Irans Bushehr-reaktor bygges med russisk hjelp ved kystbyen Bushehr, og er planlagt ferdigstilt i 2005. Iran fastholder at atomanlegget utelukkende er ment for strømproduksjon. Men Israel og USA har flere ganger fremmet sterke mistanker om at Iran bygger atomvåpen i smug.

Israel har ikke truet med å angripe Bushehr-reaktoren, men har flere ganger meldt at de ikke vil tillate Iran å bygge en atombombe. I 1981 bombet israelske jagerfly en atomreaktor under konstruksjon utenfor Bagdad, fordi de fryktet at Irak ville prøve å fremstille atomvåpen.

Israel har aldri bekreftet eller benektet at de har atomvåpen. Men mange tror Israel er en atommakt. Reaktoren ved Dimona i Negev-ørkenen sies å være plutoniumskilden for landets påståtte atomstridshoder.

Zolqadr ville ikke si hvordan Iran eventuelt planlegger å angripe Dimona-reaktoren, men lederen for revolusjonsgardens politiske fløy, Yadollah Javani, sier Iran vil bruke en Shahab-3 missil.

- Alt territorium kontrollert av det sionistiske regimet, inkludert atomanleggene, er innen rekkevidde for Irans avanserte missiler, sier Javani.

Forrige uke varslet Iran at de hadde hatt en vellykket prøveskyting av en ny type Shahab-3 missil, som har en rekkevidde på 1296 kilometer. Israel ligger omlag 965 kilometer vest for Iran.

Amerikanske myndigheter sier Shahab-missilen, som på norsk ville hete Stjerneskudd, baserer seg på den Nord-Koreanske «No Dong»-missilen, mens Iran hevder den er hundre prosent egenprodusert.

Uansett hvem som bygger hva, skremmer en eventuell bruk av missilene mot radioaktive atomreaktorer.

Israel har sammen med USA utviklet det såkalte «Arrow anti-ballistic missile system» - et anti-missil-missil-system som skal være i stand til å skyte ned fiendens missiler i stor høyde.

TRUET: Dette er et av ytterst få bilder som finnes av det topp-hemmelige israelske atomanlegget ved Dimona. Det er det samme anlegget den spiondømte Mordechai Vanunu kom med avsløringer i fra.
TRUET: Både Israel og USA mener Iran har et hemmelig våpenprogram knyttet til byggingen av en atomreaktor ved kystbyen Bushehr.
TRUER: Den iranske revolusjonsgardens nestkommanderende, brigader Mohammad Baqer Zolqadr, truer Israels atomreaktor hvis Israel truer hans.
TRUSSEL: Iran mener denne missilen, en Shahab-3, lett kan nå fram til den israelske atomreaktoren.