- Sprenger dere vår atomreaktor, sprenger vi deres

Iran advarer Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iran gjør det klart at de vil ødelegge Israels atomreaktor i Dimona hvis Israel angriper Irans nye atomkraftverk som bygges i Bushehr. Våre missiler rekker fram, advarer millitærleder.

- Hvis Israel sender et missil mot Bushehr atomkraftverk, må de si farvel for alltid til sitt atomanlegg i Dimona, hvor de bygger og lagrer atomvåpen, sier nestkommanderende for Irans elitestyrke Revolusjonsgarden, brigader Mohammad Baqer Zolqadr, melder nyhetsbyrået AP.

Irans Bushehr-reaktor bygges med russisk hjelp ved kystbyen Bushehr, og er planlagt ferdigstilt i 2005. Iran fastholder at atomanlegget utelukkende er ment for strømproduksjon. Men Israel og USA har flere ganger fremmet sterke mistanker om at Iran bygger atomvåpen i smug.

Israel har ikke truet med å angripe Bushehr-reaktoren, men har flere ganger meldt at de ikke vil tillate Iran å bygge en atombombe. I 1981 bombet israelske jagerfly en atomreaktor under konstruksjon utenfor Bagdad, fordi de fryktet at Irak ville prøve å fremstille atomvåpen.

Israel har aldri bekreftet eller benektet at de har atomvåpen. Men mange tror Israel er en atommakt. Reaktoren ved Dimona i Negev-ørkenen sies å være plutoniumskilden for landets påståtte atomstridshoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer