Sprenger seg i lufta for «Ulven»

MOSKVA (Dagbladet): Tsjetsjenske terrorister er beredt til å sprenge seg selv og så mange mennesker de kan i lufta i selvmordsaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk TV har vist bilder av rundt 30 maskerte menn med kilovis av dynamitt rundt livet. De er opprørsleder Shamil Basajevs menn, og skal etter planen sendes til Russland på dødelig oppdrag.

Det er Shamil «Ulven» Basajev som har ledet angrepene fra Tsjetsjenia inn i Dagestan de siste ukene. Angrepene er i ferd med å føre Russland inn i en krig ingen ser utgangen på hvis også en hær av selvmordssoldater skal kaste seg inn i den. De er unge menn beredt til å dø i hellig krig etter mønster fra palestinske selvmordssoldater i Midtøsten.

Den russiske rejeringen avviste i går et tilbud fra Tjetsjenias president Aslan Maskhadov om forhandlinger.

«Ulven»

Basajev er den skruppelløse kommandanten som tok krigernavnet «Ulven» i krigen mot Russland, og blant annet tok flere hundre gisler i byen Budyonnovsk, der over 100 ble drept. Basajev selv, og de fleste av hans menn, kom uskadd fra oppgjøret med russiske styrker.

Nå spiller Basajev nok en gang hovedrollen i en krig som Tsjetsjenias valgte president Aslam Maskadov ikke støtter.

50 drept i går

For femte dag på rad hamret russisk artilleri løs på den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj og andre byer i republikken i går. Ifølge Maskadov skal minst 50 ha blitt drept og 200 være såret bare i gårsdagens angrep. Maskadov skal være sterk motstander av krigen som er skapt av hans tidligere våpendrager Basajev. Den russiske bombingen er en hevn for de tsjetsjenske angrepene i naborepublikken Dagestan. Men framfor alt er det en hevn for terrorangrep i Moskva og andre russiske byer, der minst 300 mennesker er drept de siste ukene.

35000 i kø

Bombingen av Tsjetsjenia har skapt en flyktningbølge fra Groznyj og de andre tsjetsjenske byene. Ved grensa til naborepublikken Ingusjetia sto i går 35000 mennesker i kø for å komme ut. Men nesten ingen av dem slapp ut, fordi russiske grensesoldater effektivt stanset menneskene fra den islamske republikken.

- Det står at jeg er tsjetsjener i passet mitt. Derfor slipper jeg ikke over, sa en mann oppgitt til russisk TV i går.

Den offisielle grunnen er at grensetroppene var på utkikk etter våpen og narkotika. Det er nesten ingen hjelpeorganisasjoner i området fordi ingen kan garantere noen sikkerhet.

SELVMORDSAKSJONER: Et russisk MI-26-helikopter går opp i flammer etter en krasjlandinging i Dagestan i går.