Sprenger skalaen

Et tykt brunt teppe av smog har lagt seg over Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verdens ledere er samlet i Paris for å løse klimafloka har det lagt seg et tykt og brunt teppe over store deler av Kina. I Beijing blir folk bedt om å holde seg innendørs. Forurensingen er 15 ganger nivået for der det blir helseskadelig. Skalaen for beregning av partikkelstøv i lufta er sprengt.

Den amerikanske ambassaden i Beijing gjør kanskje de mest troverdige målingene av luftkvaliteten i gigantbyen. Målestasjonen der gjør kontinuerlige undersøkelser av luftkvaliteten som kan sammenliknes med amerikanske standarder. Skalaen for forurensing går fra null til 500 og alt over 100 regnes som helsefarlig. Det høyeste nivået er 301-500 «farlig».

Nå sprenges skalaen. Luftkvaliteten i Beijing måles i morges, norsk tid, til 590.

Farlig Nivået «farlig» beskrives som stor økning i faren for hjerte og lungeskade, tidlig død for gamle og personer med lufveisproblemer. Det er stor fare for luftveisproblemer i hele befolkningen, og aktivitet utendørs bør unngås. Eldre og personer med luftveisproblemer må holde seg innendørs og i ro.

TETT: Smoggen ligger nå så tykk i store deler av Kina at sikten er redusert til noen hundre meter. Foto: Reuters/Scanpix
TETT: Smoggen ligger nå så tykk i store deler av Kina at sikten er redusert til noen hundre meter. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ifølge Richard Muller ved Berkley universitet i California kan det å bo med Beijings luftkvalitet sammenliknes med å røyke 40 sigaretter om dagen. I følge The Economist har han beregnet at lufforurensingen forårsaker 1,6 millioner dødsfall i året i Kina, noe som utgjør 17 prosent av alle som dør.

Det store problemet i Kina nå er såkalt PM2,5 forurensing. Ørsmå partikler i lufta med en diameter på 2,5 mikrometer (2,5 tusendels millimeter). Ifølge det amerikanske miljøverndirektoratet EPA er partikler mindre enn 10 mikrometer det aller farligste, for disse går dypt ned i lungene og videre inn i blodomløpet.

Til sammenlikning var Hjortnes i Oslo et av Norges mest forurensede steder, og måler i morges til 59, eller «moderat» på skalaen.

Fyrer opp Kina er verdens største forurenser av klimagasser. Bruken av kullkraftverk gir dem også et omfattende problem med lokal helseskadelig partikkelforurensing.

SKALAEN: Den såkalte AQI-indeksen gir et sammenliknbart tall for luftkvalitet.
SKALAEN: Den såkalte AQI-indeksen gir et sammenliknbart tall for luftkvalitet. Vis mer

Vinteren melder nå sin ankomst, så samtidig som kraftverkene går for fullt, fyres det også opp mindre ved- og kullovner. Høytrykk og kulde gjør at tåka legger seg tjukk og holder på forurensingen.

Siden fredag har smoggen ligget så tykk at sikten bare har vært noen hundre meter.

Ifølge Reuters skylder det kinesiske miljøverndepartementet på været og på fattiges bruk av kullovner.

Men i morgen er det varslet sterk vinn fra nord. Håpet er at den vil blåse bort smogen og gi en høyst midlertidig løsning på det aller verste.
 
Stenger skoler Kina beordrer nå stengning av 2.100 fabrikker i et forsøk på å få redusert smogen. Skoler i den kinesiske hovedstaden holdt elevene innendørs, og flere foreldre brakte barna sine til sykehus med pustevansker grunnet den ekstreme luftforurensingen som preger innbyggerne i Beijing for femte dag på rad.

TETT: I Haerbin i det nordøstlige Kina var sikten forrige uke nede i 10 meter. Foto: AFT/Scanpix
TETT: I Haerbin i det nordøstlige Kina var sikten forrige uke nede i 10 meter. Foto: AFT/Scanpix Vis mer

Myndighetene i Beijing har anbefalt innbyggere å holde seg innendørs og beordret stengningen av 2.100 høyutslipps-bedrifter, melder avisa China Daily. Flere flyginger er også kansellert for å begrense forurensingen.

Kinas president Xi Jinping lovet endring under mandagens tale ved FNs klimakonferanse i Paris, og luftsituasjonen i flere kinesiske storbyer kaster en skygge over utslippsgiganten Kina. Landet slapp ut 10 milliarder tonn med karbondioksid i 2013, nesten det dobbelte av USA, og nesten to og en halv ganger så mye som hele EU.

Fattigdom viktigst Xi Jinping understreket i sin tale at forhandlingene om en ny klimaavtale må ta hensyn til forskjellene mellom rike og fattige land.
Ifølge Xi har rike land et særskilt ansvar for å begrense klimautslippene. Hvert enkelt land må samtidig få lov til å finne sine egne løsninger for å begrense global oppvarming, sa han.

- Vi bør lete etter praktiske løsninger, og det er helt avgjørende at vi tar hensyn til ulike lands behov. Klimatiltak kan ikke gå på bekostning av et lands behov for å bekjempe fattigdom, sa Xi.

TAR SJANSEN: Til tross for advarslene må folk I Beijing ut i gatene for å komme seg på jobb. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix
TAR SJANSEN: Til tross for advarslene må folk I Beijing ut i gatene for å komme seg på jobb. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix Vis mer

- Vi må fortsette å følge prinsippet om felles, men differensiert ansvar, sa den kinesiske presidenten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram