Sprengjobbing for tvilling-gravide Mona.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland har planene klare for Mona Juul, som venter tvillinger. Men bakom bråker Trygve Hegnar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om utenriksministeren venter henne tilbake som statssekretær når fødselspermisjonen er over, sier han rett ut at Juul særlig i innkjøringsfasen etter regjeringsskiftet spiller en svært sentral rolle for ham.

- UD har et fremragende embetsverk. Vi arbeider målbevisst med å trekke veksler på deres kompetanse. I første omgang blir dette Juuls hovedansvar. I tillegg skal hun jobbe med spørsmål knyttet til Midtøsten, USA og FN, sier han.

Tvillingdebatt

I går stilte redaktør Trygve Hegnar spørsmål ved om det var klokt av Jagland å utnevne Juul som statssekretær ettersom hun venter tvillinger.

Mona Juuls nærmeste kollega i UD, statssekretær Raymond Johansen, rister på hodet av debatten. Han er selv far til to tvillinggutter på åtte år.

Johansen mener det er gammeldags og håpløst å starte en politisk debatt rundt dette.

- Det er klart det er tøft å få tvillinger, men det går bra dersom man har bakkemannskaper og god hjelp.

- Dessuten må ikke folk glemme at etter to strevsomme år blir det etter hvert lettere med tvillinger enn med enebarn. Selv om de slåss og krangler litt innimellom, har de utrolig stor glede av hverandre. Det hjelper godt i ferier og helger, sier Johansen.

Raymond Johansen er glad Jagland ikke skjeler til slike ting når han velger ut sine politiske samarbeidspartnere.

Supermennesker

- Jeg ville se det som en trussel mot demokratiet hvis det bare var supermennesker uten barn og familie som kunne delta i politikken. Det må være langt å foretrekke at også småbarnsforeldre kan være aktive politikere, sier han.

Johansens kone var hjemmeværende i ti måneder før hun gikk ut i yrkeslivet igjen. Ifølge den nye statssekretæren er det i dag helt overkommelig å kombinere yrkesliv med å være småbarnsmor eller småbarnsfar - også til tvillinger.

Trygve Hegnar vil ikke kommentere videre det han kaller en «nyhetsmelding» på Hegnar Online.

Det vil imidlertid likestillingsombud Anne Lise Ryel. - Ærlig talt, Hegnar, sier hun oppgitt.

- Jeg er rett og slett overrasket over at han får seg til å si slikt - og det viser jo bare at han rett og slett ikke er for 100 prosent likestilling.

- På den andre siden: Det er jo dette vi sliter med. Hegnar er ikke alene om å ha slike holdninger, sier Ryel, og viser til en undersøkelse i Næringslivets Ukeavis som viser at nettopp graviditet er det som trekker mest ned når sjefene skal vurdere å ansette arbeidstakere.

- Det er grunnleggende at vi må forutsette Mona Juul er voksen nok til selv å vurdere om hun vil og er i stand til å ta stillingen. Den vurderingen har hun åpenbart gjort - og hun er kommet til at det går.

- I dette tilfellet er det jo også en far inne i bildet. For alt jeg vet er det Terje Rød-Larsen som skal være hjemme med tvillingene.

- Jagland har håndtert dette helt riktig, mener Ryel og minner om at det har vært flere statsråder som har fått barn - til og med en oljeminister med eneansvar for barnet.

per.ellingsen@dagbladet.no

#

BYGGE BRU: - UD har et fremragende embetsverk, og vi arbeider målbevisst med å trekke veksler på deres kompetanse. I første omgang blir dette Mona Juuls hovedansvar, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

BYGGE BRU: Mona Juul skal arbeide intenst med å skape god kontakt mellom embetsverket og den nye politiske ledelsen i UD