Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprengkulda fortsetter i Sør-Norge

Mens det er vær til utepils for nordlendingene.

UTEPILS: Vennene Siv Hege Svane (38) og Jarle Adriansen (61) koser seg med røyk og utepils i bare tre minus grader. — Søringan e? pingler, sier de. Foto: Ingun A. Mæhlum
UTEPILS: Vennene Siv Hege Svane (38) og Jarle Adriansen (61) koser seg med røyk og utepils i bare tre minus grader. — Søringan e? pingler, sier de. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSLO/TROMSØ (Dagbladet): Mens en unormal januarkulde får herje videre med folk i sør, kan de fra Bodø og nordover forberede seg på mildvær i helga. Fredag klokka 13.00 er det meldt 16 minus i Oslo og minus to grader i Tromsø. Og det blir enda varmere i nord i dagene framover.

For Hammerfest er det meldt seks varmegrader søndag. I Bodø blir det fem grader, og i Tromsø er det meldt fire pluss. I Kirkenes, hvor det i skrivende stund meldes om 25 grader minus, blir det to plussgrader på helgas siste dag.

— Årsaken til dette er at det ligger et høytrykk nordvest for Irland som siger sakte mot Skandinavia. Som alltid på den nordlige halvkule, snurrer vinden i høytrykket alltid med klokka. Den tar med seg varm luft fra sør, som transporteres langs vestsiden av høytrykket og som deretter blir dratt østover og inn mot Nord-Norge, forklarer meteorolog Hilde Holdhus fra Storm Weather Center.

De siste dagene har de derfor kunnet melde om plussgrader både på Grønland og Newfoundland.

— I Goose Bay i Canada er gjennomsnittstemperaturen i en normal januarmåned 23 minus, men i de siste dagene har det ikke vært temperaturer under null grader, sier Holdhus.

Her kan du sjekke været der du bor!

Utepils i nord
Og i helga blir det Nord-Norges tur. I tillegg til varmere dager vil det i Lofoten, Troms og Finnmark bli perioder med nedbør og vind.

— Varmegradene holder til mandag. Da vil det igjen komme kald luft, så temperaturene går ned mot normalnivå, sier Holdhus.

I går koste vennene Siv Hege Svane (38) og Jarle Adriansen (61) seg med en røyk og utepils i bare tre minusgrader i Tromsø. I helga bikker termometeret over til plussgrader.

— Søringan e? pingler. Det er det vi har kalt dokker i alle år, sier Siv Hege.

— Ka e det dokker syt for, bryter Jarle inn.

— De førti kuldegradene — ka e det?, sier han kjepphøy.

— Æ har aldri frosse i hele mitt liv. Vi har jo vett til å kle oss når det er kaldt, sier Siv Hege.

— Og han der, han har stor mage, så det varmer mye det, sier hun til kompisen og ler.

Kaldt i sør— I sør vil den ekstreme kulden fortsette fram mot helga. Det er faktisk bare kulde å se så langt prognosene er forutsigbare, sier Inge Johannessen ved Storm Weather Center.

Dermed lover meteorologen kulde til midten av januar. Han forklarer at temperaturene er betydelig lavere enn det som er normalt i denne perioden av året.

— Vi er inne i en sjeldent kald og stabil værtrend, med lite nedbør og vind, sier Johannessen. Også i Meteorologisk institutts desemberoversikt blir forskjellene mellom nord og sør tydelig. I indre og høyereliggende områder av Sør-Norge lå temperaturen 3—5 °C under normalen.

Samme måned hadde Øst-Finnmark og deler av Finnmarksvidda temperaturer 1,5-2 °C over normalen. På Svalbard lå månedstemperaturen
hele 8—9 °C over normalen.

Kulden tar livI går ble en 40 år gammel mann funnet død på en gangsti på Tunejordet utenfor Sarpsborg sentrum, bare et par kilometer fra sitt hjem. Politiets hovedteori er at mannen har frosset ihjel. Mannen hadde kommet hjem fra et lengre utenlandsopphold i varmere strøk, og hadde kommet hjem til 20 minusgrader i Sarpsborg. Mannen var svært tynnkledd, opplyser politiet til Dagbladet.

Her kan du sjekke været der du bor!