Sprengkulda slipper grepet

Varsler mildere vær fra midten av uka.

FROSTRØYK I OSLO: Kong Vinter har holdt Norge i et sprengkaldt grep i hele desember. Nå letter han trolig litt på trykket.  Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
FROSTRØYK I OSLO: Kong Vinter har holdt Norge i et sprengkaldt grep i hele desember. Nå letter han trolig litt på trykket. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Desember måned, en av de kaldeste på hundre år, er i ferd med å slippe litt opp på sitt isende grep.

Etter uker med temperaturer ned mot hele 40 minus enkelte steder, vil et nært forestående væromslag trolig føre til noe mindre bitende forhold fra midten av uka og inn i nyttårshelga.

- De neste par dagene vil bli litt kaldere, men et lavtrykk nord i Norskehavet vil gi litt mildere vær og nedbør langs kysten fra Rogaland og helt opp til Finnmark fra natt til torsdag, opplyser vakthavende statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Forsatt kaldere enn normalt Ordet mildere, i denne sammenheng, er imidlertid relativt. Temperaturen vil generelt forsatt ligge under normalen, og det er ingen grunn til å pakke ned skjerf og motorvarmer selv om sprengkulden gir seg, sier meteorolog Martin Grønnevet ved Stormgeo til Dagbladet.

- Noen områder langs kysten kan oppleve noen få plussgrader, men det vil fortsatt være kaldere enn normalt.

Vestavind vil føre til perioder med nedbør i form av sludd på kysten av Vestlandet og snø videre nordover. Østafjells vil få tørt vær, sier Grønnevet.

Væromslaget kan forpurre årets forsøk på å få kaldeste desember måned på 110 år. 2010 har så langt konkurrert med 1981 om den kjølige tittelen, melder Meteorologisk institutt.

- Om vi får noen kulderekord er for tidlig å si, sier Wahl.

Brrrrussland En av årsakene til det ekstremt kalde været i Norge og store deler av Europa de siste ukene er et fenomen som kalles «blocking». Et stort høytrykk med varm luft, særlig i den østlige delen av Atlanterhavet, blokkerer lavtrykkene fra vest.

Dette fører til at kald luft fra Arktis og Nord-Russland føres fra øst og nord over Norge og Europa, mens den varme luften går opp mot Grønland og sør mot Middelhavet.

- Den har ikke passert noen havområder, og har derfor ikke gjennomgått oppvarming fra havet, opplyser DNMI på sine hjemmesider.

Sjekk nyttårsværet time for time for Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg, Ålesund, Paris, London, og alle andre steder!

VARLSER KULDE:  Så blir det mildere, opplyser statsmeteorolog Bente Wahl.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX .
VARLSER KULDE: Så blir det mildere, opplyser statsmeteorolog Bente Wahl. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer