Sprengning var årsaken

Rapport om Ålesund-raset lagt fram i dag. Den kan føre til lovendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til onsdag 26. mars kollapset boligblokken i Fjelltunvegen 31 i Ålesund, etter at en steinblokk raste ut av fjellsiden bak bygningen.

Fem personer omkom i ulykken, mens det på det meste var rundt 500 personer evakuert som følge av eksplosjonsfaren.

«...skredet var eit direkte resultat av at terrenget vart endra før bygging av bustadblokka. Skråninga i Fjelltunvegen 31 var i utgangspunktet stabil. Utsprenginga av tomta gav ein endra stabilitetssituasjon som igjen førte til skredet», står det i rapporten som ble lagt fram av granskningsutvalget i formiddag.

- Ble ustabilt
Utvalget, nedsatt av kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap), hadde som mandat å gå gjennom ulykken og vurdere behovet for endringer i lover og regler.

Det ble sprengt i fjellet for å bygge blokka, og dette er årsaken til ulykken hevder utvalget.

De anbefaler myndighetene at plan- og bygningslovene endres slik at det stilles krav om geologiske undersøkelser ved utbygging av areal som kan bli usikre som følge av inngrep.

- Det er umåtelig viktig å forhindre slike ulykker i framtida, og da må lovverket være på plass, sier kommunalminister Kleppa som lover at hun vil prioritere arbeidet med å gå gjennom Ålesund-rapporten.

Rapporten sier ikke noe om hvem som har ansvaret for den tragiske hendelsen.

Les hele rapporten her.

Får skryt
Utvalget skryter av redningsarbeidet som ble satt i gang etter ulykken.

«Det er utvalet sin konklusjon at ulykka vart handtert på ein god måte. Det er også klart at ingen fleire kunne blitt redda.», står det i rapporten.

Spesielt samarbeidet mellom de frivillige organisasjonene og  de ulike beredskapsetatene får ros.

«Samhandlinga bygde på Politiet si gode og tydelege aksjonsleiing og lokale aktørar sin vilje og initiativ til å trekkje inn ekstern fagekspertise», konkluderer utvalget.

Også norske journalister trekkes fram i rapporten. Media fylte sin rolle som informasjonsformidler på en god måte, og opptrådte med få unntak innenfor sine egne etiske grenser, heter det i rapporten.

3000 tonn
Det var klokka 03.37 onsdag 26.mars at politi og AMK fikk melding om at en boligblokk i Fjelltunveien 31 i Ålesund hadde rast sammen.

Deler av et fjell, en massiv steinblokk på om lag 3000 tonn, hadde rast inn i den seks etasjer høye boligblokka.

- Ulykken i Ålesund var et sjokk for oss alle, sa kommunalministeren da hun innledet pressekonferansen i dag.

Forsikringsutbetalingene etter raskatastrofen i Ålesund kan komme opp i 100 millioner kroner.
 
Les: De dramatiske minuttene

Farlig gasstank
Under blokka i Fjelltunvegen 31 var det nedgravd en gasstank på 6400 liter. Gasstanken var på ingen måte årsak til ulykken, men den var en direkte årsak til den omfattende evakueringen som ble gjennomført.

Noen av beboerne i området kunne ikke flytte hjem før nærmere et halvt år etter ulykken.

Utvalget anbefaler nå at det blir satt i gang tiltak som kan redusere risikoen og styrke beredskapsetatenes kompetanse ved situasjoner der slike gasstanker er involvert.