Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17-åring terrorsiktet

- Sprengstoffet skulle ikke brukes til å skade eller drepe noen

Gutten har det ikke greit, opplyser hans advokat. Sier at 17-åringen tar avstand fra IS og vold. 

Oslo 20170408
Funn av det som kan være mulig bombe på Grønland . En person skal være pågrepet
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oslo 20170408 Funn av det som kan være mulig bombe på Grønland . En person skal være pågrepet Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle gutten som lørdag ble pågrepet og siktet for befatning med ulovlige eksplosiver, nekter for å ha planlagt å skade noen.

- Han avviser at sprengstoffet skulle skade eller drepe noen, sier guttens forsvarer, Aase Karine Sigmond, til Dagbladet.

Politiet fikk tips fra publikum på Grønland i Oslo at gutten - en asylsøker fra Russland - oppførte seg mistenkelig. Da patruljen oppsøkte ham, skal han ha båret på en 30 x 30 cm stor boks, som viste seg å inneholde sprengstoff.

- Ingen ekstrem islamist

PST karakteriserer sprengladningen som primitiv og improvisert. Skadepotensialet ble betraktet som begrenset. Politiet uskadeliggjorde eksplosivene i 00.30-tida natt til søndag.

Gutten erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, som er under straffelovens paragraf 142, tredje ledd. Paragrafen dreier seg om besittelse av sprengstoff som skal brukes i terrorøyemed.

- Han har vært en bekymring, sa PST-sjef Bjørnland under pressekonferansen.

Guttens forsvarer avviser dette overfor Dagbladet.

Stort område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand. Vis mer

- Han avviser at han er ekstrem islamist. Han tar avstand fra voldsbruk, terror og IS. PST har hatt en forebyggende samtale for noen år siden som dreide seg om andre, han var ikke subjektet, sier Sigmond.

- Ikke bra

17-åringen har sittet i avhør på politihuset, men vil i løpet av kvelden bli overført til Oslo fengsel, og blir framstilt for varetektsfengsling i morgen.

- Hvordan har han det?

- Det er ikke bra å være barn og sitte i arresten, og samtidig ha en utrolig alvorlig siktelse mot seg. Selvfølgelig har han det ikke greit, sier advokaten.

PST-sjef Benedicte Bjørnland informerer om bakgrunnen for det oppjusterte trusselbildet - og hvordan PST har undersøkt denne informasjonen den siste tida. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media