Sprengstoffsiktet brukte Atles skiltnummer

HALMSTAD/SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): 26-åringen fra Bergen som er sprengstoffsiktet etter dødsulykken i Sverige, kjørte en sølvgrå BMW med falske skilter. I Sandefjord sitter Atle Lauve med identisk bil - og identisk registreringsnummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er rystet over hvor profesjonelt bilsvindelen er utført, sier Atle Lauve.

Da Dagbladet i går ringte og spurte hvorfor hans sølvgrå BMW står beslaglagt ved politihuset i svenske Halmstad etter sprengstoffbeslaget natt til mandag, svarte han forbløffet:

- Dette må bero på en misforståelse. Jeg befinner meg i Sandefjord og ser på bilen min nå.

Politiet visste ikke

Etter at Dagbladet har vist ham bilde av den beslaglagte bilen, sier Lauve:

- Bare to detaljer skiller bilene fra hverandre: Min bil har en liten antenne. Den andre mangler. Registreringskiltet mitt er av den gamle typen. Den andre har nye skilter.

I går kveld hadde svensk politi ennå ikke kontaktet Atle Lauve i Sandefjord.

Halmstad-politiets informasjonssjef, Christer Harplinger, kommenterer Dagbladets opplysninger slik:

- Dette er nytt for politiet.

Også 26-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple, er ukjent med at hans klient skal ha ført en bil med falske skilter.

Fra før er mannen foreløpig siktet for forsøk på grovt tyveri av sprengstoff fra ulykkesstedet.

Halmstad-polisen ville i går ikke si hvor mye sprengstoff de fant i de beslaglagte bilene.

- Vi har beslaglagt en flaske med et foreløpig ukjent sprengstoff, samt en pose med åtte-ti sprengkapsler. Hva mer vi har funnet vil jeg ikke gå inn på, sier informasjonssjefen.

- Ikke MC-medlem

Etter hva 26-åringens forsvarer Jørgen Riple forstår, er sprengstoffet i flaska av pulverform. Riple avkrefter for øvrig at hans klient har tilknytning til MC Union, en bergensk supportklubb til Hells Angels:

- Jeg representerer også MC Union, og siktede er ikke medlem. Meg bekjent har han aldri vanket i noe MC-miljø.

Siktede var etterlyst av lensmannen i Laksevåg ved Bergen på ulykkestidspunktet.

- Det var utstedt pågripelsesordre på ham i en trusselsak. Min klient var ukjent med denne ordren. Han vil melde seg så fort han kommer hjem til Norge, sier Riple.

Nekter

I Bergen venter en flere punkters siktelse, hvorav det mest alvorlige gjelder oppbevaring av seks kilo hasj og 100 gram kokain i november i fjor.

26-åringen nekter befatning med sprengstoffet fra ulykkesstedet ved Halmstad:

- Min klient fikk sjokk da han kom til åstedet få sekunder etter ulykken, og fant sin egen kamerat død. Han begynte å plukke sammen eiendeler som lå strødd, deriblant sprengstoffet, og la det i BMW-en sin.

  • I dag vil svensk politi og påtalemyndighet avgjøre om den fengslede bergenseren med dansk pass skal varetektsfengsles. Kjæresten (23) ble avhørt, og reiste deretter hjem.
BILEN FRA SANDEFJORD: Denne BMW-en er fotografert ved Atle Lauves hjem i Sandefjord. Lauve er den rettmessige eier av registreringsnummeret som den andre sølvgrå BMW-en også benytter.
BILEN FRA ULYKKESSTEDET: Denne BMW-en er fotografert utenfor politihuset i Halmstad. Det var i denne bilen svensk politi beslagla sprengstoff og sprenghetter natt til mandag.