Sprengt under krigen og jevnet med jorda 30 år etter. Her finner de «verdens mest berømte kjeller»

- Jeg hadde vel blitt lagt inn om jeg foreslo dette for fem år siden.

FUNN: De første takene ble tatt med gravemaskin i går, og grunnen skal testes for kjemikalier. Nå ligger alt til rette for å grave ut hele kjelleren der tungtvannet ble produsert. Foto: Bjørn Iversen
FUNN: De første takene ble tatt med gravemaskin i går, og grunnen skal testes for kjemikalier. Nå ligger alt til rette for å grave ut hele kjelleren der tungtvannet ble produsert. Foto: Bjørn Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hydrogenfabrikken på Vemork ved Rjukan var åsted for verdens kanskje mest kjente og vellykkede sabotasjeaksjoner.

Natt til 28. februar 1943 sprengte de norske soldatene i «Operasjon Gunnerside» tungtvannsbeholdningen og produksjonsutstyret i kjelleren av fabrikken.

Tyskerne kontrollerte fabrikken under andre verdenskrig, og både Hitler og de allierte mente tungvannet som ble produsert på fabrikken var vesentlig i tyskernes utvikling av atomvåpen.

Aksjonen er blitt hyllet og gjenfortalt opp gjennom åra, seinest i årets stordrama på NRK, «Kampen om tungvannet».

Jevnet med jorda Det ble imidlertid en trist slutt på visa for fabrikken, og flere krigshistorikere og veteraner - blant dem Gunnar Kjakan Sønsteby - rev seg i håret da Norsk Hydro på 70-tallet besluttet at hydrogenfabrikken kalt Vannstoffen skulle sprenges og jevnes med jorda.

JEVNET MED JORDA: 21. juni 1977 ble Vannstoffen, der tungtvannet ble produsert i kjelleren, jevnet med jorda av flere sprengladninger. Etter flere initiativ skal tungtvannsfabrikken nå graves opp igjen. Foto: Foto: Anders Bull (fra Bjørn Iversens fotosamling).
JEVNET MED JORDA: 21. juni 1977 ble Vannstoffen, der tungtvannet ble produsert i kjelleren, jevnet med jorda av flere sprengladninger. Etter flere initiativ skal tungtvannsfabrikken nå graves opp igjen. Foto: Foto: Anders Bull (fra Bjørn Iversens fotosamling). Vis mer

21. juni 1977 ble det plassert sprengladninger i de nederste etasjene i fabrikken, og fabrikken ble sprengt i lufta i tre omganger. Restene av den berømte fabrikken ble dumpet over kanten av juvet sabotørene forserte drøye 30 år tidligere.

Vannstoffen var historie, og etter at restene ble ryddet opp i 2010 finnes det nå ingen spor etter fabrikken - i hvert fall ikke over bakken. Nå skal imidlertid fabrikken graves opp igjen.

- Dette har vært en drøm så lenge jeg kan huske. Tida er inne nå etter «Kampen om tungvannet» og interessen er så stor. Jeg hadde vel blitt lagt inn om jeg foreslo dette for fem år siden, sier lokalhistoriker og varerepresentant i kommunestyret for Senterpartiet, Bjørn Iversen for Dagbladet.

«Jakten på tungtvannskjelleren» En av de første som tok til orde for å markere stedet der tungtvannsfabrikken lå, er den eneste gjenlevende av tungtvannssabotørene og leder for «Operasjon Gunnerside», Joachim Rønneberg.

Lokalavisa Rjukan Arbeiderblad har flere ganger i høst skrevet om en mulig utgravning av fabrikken som produserte de edle tungtvannsdråpene, og Iversen har og har nå klart å sette i gang «Jakten på tungtvannskjelleren».

KRIGSHELT:: Joachim Rønneberg er den siste overlevende av gruppen fra Kompani Linge som gjennomførte tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943. Han var også en av pådriverne for å markere den gamle fabrikken. Her er han avbildet på Vemork i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRIGSHELT:: Joachim Rønneberg er den siste overlevende av gruppen fra Kompani Linge som gjennomførte tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943. Han var også en av pådriverne for å markere den gamle fabrikken. Her er han avbildet på Vemork i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

I går ble de aller første gravemaskintakene tatt, og funnene så langt er lovende. Telemarksavisa kan nemlig melde at kjelleren er funnet under bakken.

- Vi har samlet mye dokumentasjon og visste nøyaktig hvor vi skulle grave. I går var gravemaskinen inne i kjelleren og det ble tatt prøver for å finne ut om det ligger stoffer i bakken som det må tas hensyns til under utgravingen. Dette skjedde i samarbeid med en geolog, sier prosjektleder Line Grindkåsa ved kulturminneavdelingen i Telemark fylkeskommune til avisa.

Under bakken ligger nemlig minnene om krigsbragder og gammel industristorhet. Da fabrikken ble sprengt i fillebiter var produksjonsmetodene og hydrogenfabrikken gammeldags, og det som står igjen på området i dag er Norsk Industriarbeidermuseum.

Mange tror det gamle kraftanlegget var der tungtvannet ble produsert, men foran den lå Vannstoffen med tungtvannsproduksjon i kjelleren.

Tungtvannssabotør tok initiativ I kveld bevilget kommunestyret i Tinn kommune 700 000 til utgravingsprosjektet.

Nå er prøver for miljøgifter tatt, og til sommeren startet utgravingen for fullt. Deretter er planen et overbygg der historien skal formidles, men de 5-6 millionene til dette prosjektet mangler fortsatt.

- Det er en gledens dag. Jeg fikk nesten ikke sove da jeg fikk vite at gravemaskinene skulle opp. Dette er noe jeg har drømt om lenge og starten på noe stort, mener Iversen.

I dag er det en parkeringsplass og en liten park der fabrikken lå. Da fabrikken ble sprengt, ble imidlertid kjelleren stående igjen.

- Det kan befinne seg noe der, og jeg er i hvert fall sikker på at det finnes rester av gulv og vegger, sier han.

KAMPEN OM TUNGTVANNET

• Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Vemork i Rjukan var en viktig del av nazistenes atomvåpen-planer.

• Etter okkupasjonen av Norge satte tyskerne fart i tungtvannsproduksjonen på Vemork. For å stoppe tyskernes planer, gjennomførte sabotasjegruppa «Gunnerside», en avdeling i Kompani Linge, en aksjon mot tungtvannsanlegget natt til 28. februar 1943, sammen med dekningsgruppa «Grouse/Swallow».

• «Gunnerside» ble ledet av fenrik Joachim Rønneberg, og besto ellers av sersjant Birger Strømsheim, fenrik Knut Haukelid, sersjant Hans Storhaug, sersjant Fredrik Kayser og fenrik Kasper Idland. Major Leif Tronstad, som hadde vært sentral da tungtvannsproduksjon på Vemork ble utviklet på 30-tallet, deltok i Storbritannia, som planlegger.

• 16. februar 1943 hoppet soldatene i «Gunnerside» ut i fallskjerm over Hardangervidda. De landet på feil sted og ble liggende værfaste.


• 27. februar startet «Gunnerside» og «Grouse» framrykkingen mot fabrikkanlegget. Samme natt ble tungtvannssylinderne sprengt. Ingen ble tatt til fange og ingen liv gikk tapt. Tungtvannsproduksjonen ble midlertidig stoppet.

• Da hjulene kom i gang igjen, presset amerikanerne på for å få de allierte med på at anlegget skulle bombes. 16. november 1943 bombet amerikanerne Vemork og Rjukan, uten at den norske regjeringen i London var informert. Det ble skader på hydrogenfabrikken og kraftstasjonen og cirka 60 kilo tungtvann gikk tapt. Aksjonen tok flere sivile liv.

• Etter bombingen ville nazistene frakte tungtvann og produksjonsutstyr til Tyskland, først over Tinnsjøen på ferja D/F Hydro. Natt til 20. februar 1944 lyktes tre sabotører å sprenge og senke ferja. 18 mennesker omkom, blant dem 14 sivile nordmenn. Aksjonene bidro til at forsyningen av norsk tungtvann til Tyskland ble stanset.

• Tungtvann er vannklar væske uten lukt og smak. Brukes i spesielle typer kjernereaktorer som nøytron-moderator. Mens amerikanerne satset på grafitt som moderator i sine kjernereaktorforsøk, var de tyske forsøkene basert på tungtvann.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia

- Verdens mest berømte kjeller?

- Jeg har kanskje sagt det litt flåsete tidligere, men den kan nok konkurrere med Hitlers bunker og kjelleren der han holdt sine berømte taler. Noen av de mest dekorerte soldatene etter andre verdenskrig sto bak aksjonen, som har fått mye fokus de siste åra, sier Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer