Sprengte åpne dører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Folk er selvsagt ikke så misfornøyde med skolen som innringingen etter gårsdagens «Holmgang» kunne tyde på. Det har de ingen grunn til: Det er mye å glede seg over i skolen. Og når professor Per Dalin gir den norske skolen beste karakter, er det fordi de to partiene som hadde visjoner for en ny skole da industrisamfunnet kom, Venstre og Arbeiderpartiet, laget en god skole for dette samfunnet. At den ble gjennomført uten dype motsetninger, er selvsagt en fordel.
  • Så er det ingen tvil om at vi står overfor et nytt sprang i samfunnsutviklingen, det Dalin kaller et paradigmeskifte: Som tidligere paradigmeskifter, trenger også det en skole for sin tid. Den blir det politikernes ansvar å gjennomføre, men det må skje i samarbeid med fagfolkene, dvs. lærerne og pedagogene. Men har politikerne noen visjon og politikk for dette? De har i hvert fall ingen politikk som vil gi oss en annerledes skole. Det ble gjennomført store reformer i 1990-åra, og ingen kan frata Arbeiderpartiet æren for den. Partiet mente at det var en framtidsrettet skole. Jeg tror det er riktig, og i «Holmgang» viste jo politikerne fra alle partier at de også egentlig mener det, så langt de taler klart.
  • I går ble det f.eks. fra Frp til SV sagt at vi må ha adgang til private tilbud. Det har vi, og loven kan gi flere. Man vil ha klare kunnskapskrav i læreplanene. Planene har det. Politikerne vil gi bedre lønn til lærerne. Det kan skje når som helst. De vil gi skolene frihet til å innføre pedagogiske utprøvinger. Det er det stor adgang til, slik det ble nevnt flere eksempler på. Man vil tillate tilpasninger til lokale forhold. Det gjøres fordi det er adgang til det. De sier at elevene kjeder seg, og at de må få prosjektundervisning. Men det er jo det nye i pedagogikken de seinere år.
  • Altså: Er det noe politikerne greier når det gjelder skolen, så er det å sprenge åpne dører. Derfor så jeg ingen klar vinner i debatten. Men årets valgkamp har vært bra for skolen, for den har gjort selv partilederne interessert i den. Dessverre blir det vel slik at interessen bare holder seg fram til mandag, slik det skjedde med helse og eldre i 1997. Da blir det i hvert fall lite nytt for skolen i en ny tid.