Sprengte Bislett som slutt på festen

Dynamitt-Harry gjorde kort prosess og sprengte en ladning på Bislett og avsluttet dermed Oslos 1000-årsjubileum. Motstanderne av rivning syntes det var harry å sprenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dynamitt-Harry, i skikkelse av Harald Heide-Steen jr. og kjent fra filmene om Olsenbanden, fyrte av en symbolsk fyrverkeribombe som en del av et omfattende arrangement for å avslutte jubileumsfeiringen som ble innledet med en stor folkefest ved Oslo Rådhus nyttårsaften for ett år siden. De som ville de kunne få med seg noen betongbiter fra Bislett hjem. Rivningen av stadionet har ikke startet, men Oslos park- og idrettsvesen hadde pirket løs noen murbiter til formålet.

Bystyret i Oslo ønsker å rive det gamle stadionanlegget og bygge et nytt Bislett, større og mer moderne. Motstanderne mot planen er mange - naboene i gårdene rundt stadionet hadde hengt opp store bannere med slagord som «Det er harry å sprenge» og «La Bislett leve».

Idrettsnostalgi

- Det finnes ting som er mer typiske for Oslo enn andre ting. Bislett har vært arena for utallige verdensrekorder, og forandringer må naturligvis gjøres på skånsomt vis, sa Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen i sin tale. Han oppsummerte også 1000-årsjubileet, som han betegnet som «stort og verdig».

Jubileumsavslutningen understreket på mange måter årsakene til den særstillingen Bislett har for mange nordmenn. Hjalmar «Hjallis» Andersen var en selvskreven gjest, det samme var Knut «Kupper'n» Johannesen og andre norske skøytestorheter. Også representanter for friidretten var tilstede - blant dem spydkasteren Terje Pedersen og høydehopperen Hanne Haugland.

- Jeg kan skjønne at noen vil ha Bislett som den er. Andre ser framover, sa Hjallis, som innrømmet at hans minnebok med opplevelser fra Bislett er stor.Lite folkDet siste i rekken av arrangementer i anledning Oslo 1000-årsjubileum ble ingen publikumssuksess. Et tosifret antall minusgrader må nok ta en del av skylden for at det var glissent på de snødekte bislettribunene, men noen la også skylden for det begrensede oppmøtet på Oslo-borgernes blandede følelser overfor planene om å rive det tradisjonsrike stadionanlegget.- Et signal om en ideologisk splittelse blant byens innbyggere, mente skuespilleren Peter Lindbæk, som er blant dem som har engasjert seg sterkt for Bislett stadion. Han mener Oslo kommune med den symbolske «sprengningen» urettmessig forsøker å skape et inntrykk av at siste ord i saken om Bislett er sagt, og peker på at Miljøverndepartementet nå krever utredning av alternativer som innebærer bevaring av store deler av dagens anlegg.- Trist- Det er litt trist om det nå går mot slutten for gamle Bislett, men noe må nok gjøres. Jeg tror tiden har løpt fra anlegget slik det fremstår i dag. Skal stadionet beholde dagens form, blir det stående som et stadionmuseum midt i Oslo, sa Leif Rønning og Ruth Enoksen, som overvar jubileumsarrangementet fra tribunene, sammen med noen hundre andre.Bislett-arrangementet og Oslos 1000-årsjubileum ble avsluttet med Lars Lillo-Stenberg sin Oslosang og et stort fyrverkeri. Kampen om bevaring av gamle Bislett er neppe avsluttet ennå.(NTB)