- Sprengte en automat dagen før

20-åringen som medvirket i bombedramaet på Grorud er varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag var aktor og forsvarer totalt uenige om hvor stor rolle den siktede 20-åringen spilte og hva som var hensikten med bomben som gikk av i Hagelundsveien på Grorud onsdag kveld.

Aktor fikk medhold i fire ukers varetektsfengsling, to av disse med besøkskontroll. Årsaken er gjentakelsesfare og fare for bevisforspillelse.

20-åringen har forklart til politiet at han ankom leiligheten i 22-22.30-tida onsdag kveld og hadde med seg en baufil. Han og de to kameratene skal to dager i forveien ha avtalt at de skulle lage en bombe.

Mekket bombe på verandaen

Ifølge 20-åringens forklaring holdt de to brødrene på 17 og 19 år på med å lage bomben da 20-åringen kom. Hans skulle sage av et rør som skulle brukes for å banke endelokket på plass på bomben. Etter å ha spist pizza, skal han ha gått inn i leiligheten for å tenne seg en røyk. Så, ved en feil, gikk bomben av ute på verandaen. 17-åringen ble drept, og 19-årngen ligger i respirator på sykehus. Han har mistet begge beina, en arm, og det er fare for at han kan bli blind.

Aktor Mette Haldorsen la til grunn for varetektsfengslingen at hensikten med bomben var å sprenge billettautomater, slik 20-åringen har forklart i avhør.

- To personer er døde, han har medvirket til sprengningen og det var avtalt to dager i forveien. Hvis han ikke da skulle varetektsfengslet, ville jeg blitt forskrekket, sier hun til pressen.

- Ikke første gang

Politiet knytter bombeguttene opp mot en sprengning av en billettautomat på Romsås t-banestasjon tirsdag i 22.30-tida. Tre personer ble sett løpende fra stedet.

- Vi vet at de har prøvd seg før. De har forklart at de tidligere har lagd bomber, og det gir skjellig grunn til mistanke, sier Haldorsen til Dagbladet.no.

Dessverre for politiet ryddet Oslo Sporveier opp etter eksplosjonen like etter at den skjedde, men politiet har sikret seg søppelposen som bevis.

- Analyser vil fastslå om det var snakk om samme type bombe som 17. august, sier Haldorsen.

Politiet skal også avhøre flere vitner om dette i tiden fremover.

- En ulykke

20-åringens forsvarer er uenig i at eksplosjonen var en forsettlig handling.

- Han er siktet for en forsettlig handling, men det er klart at dette var et uhell, sier Clemetsen.

Aktor er uenig.

- Vi ser ikke på dette som en ulykke nei. Denne ulykken fremkalte de selv, sier hun til pressen.

Ifølge forsvarer Clemetsen var ikke det noen uttalt plan at det var billettautomater som skulle sprenges. Han sier også at det aldri var 20-åringens intensjon at noen skulle skades.

- Han er lei seg, og har det tungt psykisk nå, sier Clemetsen.

TROR DE HAR GJORT DET FØR: Aktor Mette Haldorsen fikk medhold i fire ukers varetekt for 20-åringen.