Sprengte håpet i småbiter?

NEW YORK (Dagbladet): Den unge Nidal Daraghmeh sprengte seg selv idet passasjerene på buss 6 gikk av og på ved Mahane Yehuda-markedet i Jaffagata midt i Jerusalem. 6 ble drept og 65 såret i trengselen på bussholdeplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner beskriver sårete som fikk sprengt vekk hender og armer og ble truffet av splinter, spiker og metallbiter som selvmordernes ladninger er pakket med for å gjøre størst mulig skade i en folkemengde.

Før sabbaten

Selvmordsbomberen i Jerusalem var den andre i løpet av de siste tre dagene. Onsdag sprengte en 22 år gammel mann, som også kom fra Jenin, seg selv og åtte passasjerer i lufta om bord i en buss i kystbyen Haifa. Fire av de døde var israelske soldater.

Det var ingen terrorangrep i løpet av ni dager før angrepet i Haifa, og en følelse var i ferd med å bre seg i Israel av at framrykkingen til de israelske styrkene på Vestbredden lyktes i å stanse terroristene. Denne følelsen er nå sprengt vekk.

Selvmordsbomberen slo til like etter klokka 16.00 lokal tid, ca. to timer før solnedgang og starten på den jødiske sabbaten.

Politisjef Mickey Levy sier at selvmordsbomberen utløste bomben ved bussen fordi hun ikke kom nærmere det sentrale markedet på grunn av sikkerhetstiltakene som er satt i verk her.

- Hun utløste bomben, såret mer enn 50, hvorav tre alvorlig, og det er åpenbart seks døde, sa politisjefen.

En talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon sa at eksplosjonen «var enda et morderisk angrep fra palestinske terrorister på uskyldige israelere på den travleste tida i løpet av uka på det travleste markedet i Jerusalem».

Al-Aqsa-brigaden har tatt på seg ansvaret. Al-Aqsa-brigaden er direkte knyttet til den palestinske Fatah-bevegelsen, som er Yassir Arafats egen gruppe innenfor PLO.

CNN meldte i går at en talsmann for Al-Aqsa-brigaden sier at selvmordsbomberen kom fra flyktningleiren i Jenin som israelske styrker har angrepet den siste uka.

- Avlys

Jerusalems borgermester Ehud Olmert, som kom til Jaffagata kort etter eksplosjonen, var den første av de israelske lederne som tok til orde for at USAs utenriksminister Colin Powell måtte avlyse sitt planlagte møte med palestinernes president Yassir Arafat i Ramallah i dag.

HJELP: Døde, sårede og legemsdeler spredt rundt om på bussholdeplassen var det som møtte redningsmannskapene da de kom til åstedet for selvmordsbombingen i Jerusalem i går.