Sprengte minibank og vraket politibil

En Gjensidige NOR minibank ble i natt sprengt og en annen forsøkt ranet på Liertoppen kjøpesenter utenfor Drammen. Da politiet kom til stedet, tok en mørk Audi fart og kjørte rett inn i en politibil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranerne skal ikke ha fått med seg noe utbytte etter å ha sprengt en minibank, og forsøkt å rane en annen på Liertoppen kjøpesenter.

Politistyrker i store områder jakter nå på gjerningsmennene, som trolig stakk av i retning Asker og Bærum. Minst fire personer deltok i ranet, og ingen av disse er pågrepet ennå.

- Kripos er varslet og går ut med fullstendig dekning, sier vaktsjef Knut Gulbrandsen ved Drammen politidistrikt til Dagbladet.no.

Torpederte politibil

Det var litt før klokka halv tre at flere alarmer gikk på Liertoppen. Da politiet troppet opp, var det to mørke Audi stasjonsvogner på stedet, trolig av typen A6.

Ranerne stakk av i den ene bilen etter at den andre med vilje og stor fart kjørte inn i, og uskadeliggjorde, lovens håndhevere. Både politibilen og Audien var ukjørbare vrak etter sammenstøtet.

Førstebetjent Jon Sverre Thorset ved Lier lensmannskontor var en av to som satt i den vrakede politibilen da det smalt.

- Vi var like ved Liertoppen da vi fikk meldingen. Da vi kom på stedet sto to Audier parkert utenfor, og ranerne var på vei inn bildøra, forteller han til Dagbladet.no.

- Vi stilte oss opp femti meter fra for å forberede oss på hva vi skulle gjøre, men før vi fikk sukk for oss, tok den ene av bilene fart og kjørte inn i siden på oss. Vi ble helt satt ut av spill. De hadde nok en fart på femti kilometer i timen. Han som kjørte på oss kom bare 100 meter før bilen hans brøt sammen, sier Thorset.

Han forklarer at to menn med finlandshetter ble observert utenfor bilene, mens hver av bilene må ha hatt en fører. Altså var minst fire personer delaktige i ranet. Alle har sannsynligvis kommet seg inn i fluktbilen.

- Profesjonelt

Metoden ranerne brukte var sprenging og skjæring. Førstebetjent Jon Sverre Thorset er ikke i tvil om at ranerne kan sitt håndverk.

- Minibanken er ikke ødelagt mer enn nødvendig for å få ut pengene, sier han til Dagbladet.no.

Politimannen innrømmer at opplevelsen var mindre behagelig.

- En blir jo litt shaky av slikt. Hadde vi kommet litt tidligere, vet jeg ikke hva som kunne skjedd. Man vet jo at slike folk som regel er bevæpnet og at de vil vekk fra åstedet for enhver pris, sier han.

Ranet før

Dette er ikke første gang ranere har prøvd seg på Liertoppen kjøpesenter.

  • I juli 1997 smalt det to ganger i minibanker på kjøpesenteret på én uke.
  • I 1998 ble en pengetransport fra Securitas ranet for et millionbeløp idet den skulle forlate kjøpesenteret.
USKADELIGGJORT: Ranerne stakk av i den ene bilen etter at den andre med vilje og stor fart kjørte inn i, og uskadeliggjorde denne politibilen.
VRAK: Også Audien var et ukjørbart vrak etter sammenstøtet med politet i natt.
RANSMÅL: Nattens ran er ikke det første på Liertoppen kjøpesenter utenfor Drammen i Buskerud.