Sprengte mulig terrorcelle i California

Fem arrestert. Trente hos Al-Qaeda i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Til sammen fem personer er arrestert i landsbyen Lodi i California. Ingen av dem er siktet for terrorisme, men myndighetene tror de utgjør en Al-Qaedea-terrorcelle.

De to mennene som ble arrestert først var Umit Hayat (47) og sønnen hans Hamid Hayat (22). Umit jobbet som iskrembilsjåfør i Lodi på landsbygda i California.

Hamid Hayat har innrømmet at han i seks måneder var på en Al-Qaeda-treningsleir i Pakistan i 2003 og 2004. Han har fortalt FBi at han fikk trening i bruk av eksplosiver, andre våpen og nevekamp i Al-Qaeda-leiren. Han hevder at bilder av amerikanere, som for eksemple George W. Bush, ble festet på blinkene de skjøt på.

Hayat bekreftet at leiren ble drevet at Al-Qaeda-ledere, og at treningen var ment for å drepe amerikanere.

Ifølge rettsdokumenter skal hayat bedt om å få reise tilbake til USA for å bedrive hellig krig mot amerikanerne, skriver San Diego Union-Tribune.

Hayat oppholdt seg to år i Pakistan, men forsøkte å fly tilbake til San Fransisco i slutten av mai. Men han var på en no-fly-liste, og flyet ble tvunget ned i Tokyo.

Der ble han avhørt av FBI, men fikk lov til å reise videre. Forrige fredag ble han tatt inn av FBI i California. Han nektet først all befatning med terrorister. Han ble avslørt i en løgndetektortest, og tilstod deretter sin kjennskap til Al-Qaeda.

Sønnen innrømmet at han fikk pengene til å reise til Pakistan av faren. Faren nektet først all kjennskap til Al-Qaede, men etter å ha fått se sønnens tilståelse, innrømmet han at han var nær venn av leirlederen, og selv hadde vært på besøk i flere leire.

I PAKISTAN: Disse Al-Qaeda-leirene er oppdaget inne i Pakistan på grensa til Afghanistan. Foto: AP
I PAKISTAN: Disse Al-Qaeda-leirene er oppdaget inne i Pakistan på grensa til Afghanistan. Foto: AP Vis mer

FBI mistenker de to for Jihad-handlinger mot USA, men kjenner ikke til noen konkrete planer.

Siden har Mohammed Hassan Adil (19) ble tatt av grensemyndighetene onsdag. han ble anholdt for å ha ugyldig visum. Han er sønnen av Muhammed Adil Khan, som er muslimsk leder i Lodi. Han ble arrestert sammen med imamen Shabbir Ahmed, som begge ble tatt for brudd på visumlovgivningen.

De to første arresterte er amerikanske borgere, de tre siste er pakistanske.

- Vi tror at vår etterforskning beviser at alle disse individene er knyttet til Al-Qaeda, og at de har operert i Lodi-distriktet i ulike roller. Det er individer blant dem som har fått terrortrening i utlandet med spesifikt henblikk på terrorangrep i USA, sier Keith Slotter, FBIs Special Agent-in-Charge.

President Bush berømmer FBI for etterforsksningen.

- Jeg er veldig imponert av bruken av etteretning, og oppfølgingen av saken. Dette er det folket trenger å vite, at når vi finner noe som helst hint om terror eller en mulig terrorcelle, så følger vi det opp. Og forresten så hedrer vi borgerrettighetene til de vifølger opp også, sier Bush.

ETTERFORSKNING: FBI-agent undersøker en av de arrestertes hus i Lodi, California.
ISBIL: Arresterte Umer Hayat kjørte denne isbilen til vanlig.
ARRESTERT: Umer Hayat (45) har tilstått å ha vært nær venn med Al-Qaeda-ledere.