Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprengte på feil sted

LONGYEARBYEN (NTB): Gruveulykken i Barentsburg på Svalbard i september skyldes at gruvearbeiderne sprengte på feil sted. Dette er etter alt å dømme konklusjonen til den russiske undersøkelseskommisjonen, skriver Svalbardposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arbeiderne fulgte ikke arbeidsorderen og sprengte på feil sted med feil type sprengstoff, sier assisterende sjefingeniør for sikkerhet, Vladimir Khadzhinov i gruveselskapet Trust Arktikugol, til Svalbardposten.

Farlige gasser

Rapporten fra den russiske undersøkelseskommisjonen er ferdig, men er ennå ikke oversendt norske myndigheter.

Ifølge Khadzhinov viser den at vansker med å plassere sprengstoffet, kan ha ført til at arbeiderne la ladningen på et utsatt sted. Mengden av farlige gasser og kullstøv var likevel for høy da ulykken skjedde.

Ulykken 18.september krevde 23 menneskeliv.

Skylder på Jeltsin

Selv om undersøkelseskommisjonen gir arbeiderne skylden for ulykken, mener gruveselskapet det egentlige ansvaret ligger høyere opp i systemet.

- Gruvearbeiderne får skylden for ulykken, men det er president Jeltsin som har det egentlige ansvaret. Vi får ikke penger og utstyr, og da skjer det ulykker som dette, sier fullmektig Eugene Bouzney i Trust Arktikugol til Svalbardposten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!