Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprengte politiets budsjett

TRONDHEIM (Dagbladet): Politiet i Trøndelag har brukt opp pengene på å passe på Haakon og Mette-Marit. Nå har de ikke råd til å rykke ut utenom arbeidstid - selv ikke når de blir varslet mens tyveriet pågår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsparets reise i Midt-Norge ble bestemt i sommer, lenge etter at årets budsjetter til politiet var innvilget. Bare i Uttrøndelag politidistrikt gikk det med 150000 kroner til vakthold under besøket.

Budsjettet er sprengt, og det har ført til overtidsstopp i politidistriktet. Politifolk får bare lov til å rykke ut hvis det er fare for liv og helse.

Politimesteren i Uttrøndelag synes likevel det er greit at det er han som tar regninga når de kongelige besøker distriktet.

Høyt prioritert

- Et besøk av kronprinsparet er en høyt prioritert oppgave som vi skal ta oss av. Det er også vi som skal ta den økonomiske belastningen, på linje med alt annet politiarbeid, sier politimester Sverre Kirksæther til Dagbladet.

Men pengesekken er altså tom, og skal du rundstjele et hus i distriktet hans, er det bare å gå i gang, etter klokka 16.

Kom ikke

I helga opplevde Randi Brenne Wolden i Melhus at tyver tømte nabohuset for verdisaker, mens hun så på fra soveromsvinduet. Det frekke tyveriet pågikk en times tid. Politiet kunne pågrepet tyvene på stedet, men ville ikke komme.

- Politifolk har sagt til meg at de gjerne vil rykke ut, men at de ikke får lov. De har ikke penger. Slik kan vi ikke ha det, sier Randi Brenne Wolden til Dagbladet.

- Vi har trange rammer og må prioritere. Derfor får ikke betjentene rykke ut på overtid hvis det ikke er fare for liv og helse, forklarer Melhus-lensmann Knut Engan til Adresseavisen.

- Publikum forventer at vi tar fatt på alvorlig kriminalitet. De forventer også at politiet kommer og overtar når de selv har engasjert seg i et straffbart forhold. Da regner de med at vi stiller opp. Det beklager jeg at vi ikke kan, sier politimester Kirksæther.

Stram styring

Han tror situasjonen er omtrent den samme i mange politidistrikt, og avviser at han har dårlig orden i budsjettene.

- Dette er et resultat av stram økonomistyring. Vi fikk en stjernesmell i fjor, da vi gikk underskudd på over 600000 kroner. Det ble inndratt i årets budsjett. Det er vel det som kalles handikap i hestespråket, sier politimester Sverre Kirksæther.

Han tror heller ikke at distriktets politifolk foretrekker å passe på Haakon og Mette-Marit framfor å fakke innbruddstyver.

- Jeg tror ikke at det der er en tjeneste som er så veldig populær. Det er mye venting på post, ordens- og trafikktjeneste. Det er ikke akkurat det som engasjerer yngre politifolk mest, sier politimester Sverre Kirksæther.

Hele Norges coronakart