Sprengte seg for Saddam

Før krigen varslet irakerne at de ville bruke selvmordssoldater hvis de ble angrepet. Natt til i dag kom trolig det første selvmordsangrepet mot koalisjonens styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En irakisk selvmordsaksjonist klarte natt til i dag å ødelegge en av de amerikansk-britiske styrkenes stridsvogner, ifølge en irakisk talsmann.

- Det første selvmordsangrepet ble utført på Faw-halvøya, sier Hazem al-Rawi på en pressekonferanse.

En sivil iraker «tok seg inn bak fiendens linjer og ødela en stridsvogn», sier talsmannen ifølge AFP. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet fra alliert hold, melder NTB.

Ble advart

Britiske soldater ble i går advart mot at fire irakiske selvmordstropper skal være klare til å angripe troppene på Faw-halvøya. Ifølge britisk etterretning er selvmordsbombernes plan å bruke ambulanser for å komme seg så tett som mulig inn på soldatene.

Advarselen gikk ut til britenes tredje kommandobrigade etter avhør av irakisk befal. Soldatene har fått ordre om å ha på seg beskyttelsesutstyr selv når de befinner seg i områder som er sikret, melder Daily Record.

De er uklart hvor mange kvinner og menn som tilhører de fire selvmordstroppene, men de skal være medlemmer av Fedayeen, militsen som kalles Saddams martyrsoldater.

Iraks visepresident Taha Yasin Ramadan sa før krigen at irakerne ville bruke selvmordssoldater mot koalisjonens styrker.

Møtte selvmordsbomber

Dagbladets Carsten Thomassen møtte medlemmer av Fedayeen i Mosul litt over en måned før krigen begynte.

- Jeg er en fedayeen. Jeg ønsker å ofre mitt liv for Irak og president Saddam Hussein, sa Azar al-Abdullah til Dagbladet.

Han var kledd i hvit kappe med hull til øynene. Rundt livet hadde han festet svarte trekubber som skulle forestille dynamitt.

- Når amerikanerne kommer, er dette ekte sprengstoff som i Palestina, fortalte han og pekte på de svarte kubbene.

- Hva mener dine tre barn om dette?

- Hele min familie står bak meg i min beslutning.

Lørdag ble kameramannen Paul Moran fra ABC-TV og fire andre drept da en drosje eksploderte ved siden av ham i byen Sayed Sadiq i Nord-Irak. Det angrepet var trolig også utført av en selvmordsbomber.

VIL DØ FOR SADDAM: Dagbladet møtte flere medlemmer av Fedayeen i Mosul før krigen. De var villige til å sprenge seg i lufta for Saddam Hussein.