BLODBAD: En selvmordsbomber lagde på ny blodbad i Kabuls gater i morgentimene i dag. Foto: AP
BLODBAD: En selvmordsbomber lagde på ny blodbad i Kabuls gater i morgentimene i dag. Foto: APVis mer

Sprengte seg i lufta i morgenrushet

Selvmordsbomber lagde blodbad i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kabuls gater ble igjen farget av blod da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta midt i morgenrushet tirsdag.

Minst 12 sivile ble drept og 50 såret i det voldsomme angrepet, som trolig var rettet mot en NATO-kolonne. De fleste sivile som ble rammet, sto og ventet på en buss da selvmordsbomberen detonerte sprengstoffet plassert i en bil.

Seks soldater ble drept, fem av dem var amerikanere. Angrepet er det verste mot de utenlandske styrkene i den afghanske hovedstaden siden september 2009.

Det er også det blodigste angrepet i Afghanistan siden februar - da 16 personer ble drept i et bombeangrep.

Hjerteskjærende

Scenene som utspant seg på åstedet, var hjerteskjærende med istykkerrevne menneskedeler spredt utover et stort område.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for aksjonen. Opprørerne opplyste at det var en afghaner ved navn Nizamuddin som detonerte til sammen 750 kilo sprengstoff som var plassert i varebilen.

- Angrepet er et uttrykk for en desperat brutalitet, uttalte talsmann Josef Blotz for ISAF-styrken til BBC.

- Aggresjonen minner oss om fiendens premisser. Fienden forsøker å drepe uskyldige og stanse de fremskrittene som er nødvendig for Afghanistan, slo han fast.

Karzai fordømmer

President Hamid Karzai var raskt ute med sin fordømmelse.

- Jeg fordømmer dette angrepet sterkt og håper at Afghanistan en dag vil slippe sånt som dette, sa han på en pressekonferanse.

Mistari Daod jobbet på en byggeplass like ved åstedet og ble vitne til det som skjedde. Han forteller til det tyske nyhetsbyrået DPA at fire bygningsarbeidere er blant drepte.

- Et amerikansk militærkjøretøy og ni andre biler ble ødelagt i eksplosjonen, forteller han.

ISAF var målet

Tirsdagens bombe eksploderte like ved et rekrutteringssenter der afghanske soldater kan melde seg til tjeneste. Men en talsmann for landets innenriksdepartement sier at målet for selvmordsbomberen var den internasjonale ISAF-styrken.

Rekrutteringssenteret ligger vest i Kabul, like ved en ISAF-base, og bilen med sprengstoff ble detonert idet en kolonne fra den NATO-ledede ISAF-styrken passerte den.

Kabul kontrolleres av ISAF-styrken, og det er sjelden Taliban lykkes med å gjennomføre angrep i byen. Taliban har imidlertid flere ganger den siste tiden truet med nye angrep mot både ISAF og afghanske myndigheter. (NTB)