Sprengte seg på bussen

Minst seks mennesker er drept og over 60 skadd etter at en kvinne sprengte seg i en buss i Jerusalem. Attentatet skjedde rett etter at Colin Powell var ferdig i møte med Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsaksjonen skjedde på en bussholdeplass ved markedet Mahane Yehuda. Politi og ambulansepersonell sier at flere mennesker er drept, og minst 60 skadd. Sju av dem skal være alvorlig skadd, og tallene stiger hele tida.

Øyenvitner sier at minst fem lik ble dekket til med hvite laken rett etter eksplosjonen. Glassbiter, metallbiter, blod og kroppsdeler lå spredd over asfalten.

- Det hørtes ut som et fjell eksploderte. Bakken skalv og folk løp skrikende rundt, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Eksplosjonen skjedde like etter klokka 14 norsk tid, mens markedet holdt på å stenge. Området var stappfullt av mennesker som jaktet på billige varer før sabbaten.

Sikkerhetskontroll

Politisjef Mickey Levi sier at selvmordsbomberen ikke klarte å komme seg inn til midten av markedet på grunn av sikkerhetskontrollene. Hun klarte heller ikke komme helt inn på bussen.

- Dermed sprengte hun seg mens han gikk inn på bussen, sier Levy til nyhetsbyrået AP.

- Dette er enda et angrep fra palestinske terrorister mot uskyldige israelere. Det ble utført på det travleste tidspunktet i uka på det travleste markedet i Jerusalem, sier David Baker, som er talsmann for Ariel Sharon.

Eksplosjonen skjedde rett etter at USAs utenriksminister Colin Powell hadde vært i møte med Ariel Sharon.

Helikoptertur

Lokale TV-stasjoner sier at Powell var ved en landingsplass for helikoptre i nærheten, og at han ble med israels forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer i helikopteret over åstedet.

Al Aqsa-brigaden skal ha tatt på seg ansvaret for angrepet. Kvinnen som sprengte seg het Nidal Daraghmeh. Hun bodde i flyktningleiren Jenin på Vestbredden.

Verken Sharon eller Powell redegjorde for konkrete resultater av det over fire timer lange første møtet. Powell svarte på et konkret spørsmål at man trenger mer tid for å komme fram til en tidsramme for avslutningen av offensiven, skriver NTB.

- Jeg har ikke et spesifikt svar når det gjelder tid, innrømmet han på konkret spørsmål om når den israelske hæren skal trekke seg ut av de okkuperte palestinske byene på Vestbredden.

Vurderer FN-styrke

FNs generalsekretær Kofi Annan avviser ikke lenger en FN-styrke i Midt-Østen. I dag åpnet tvert i mot generalsekretæren for en slik mulighet.

- Situasjonen i de okkuperte områdene er så alvorlig at en slik mulighet ikke lenger kan avvises.

- Min personlige mening er at situasjonen er så farlig og de humanitære forholdene urovekkende. Et forslag om å sende inn styrker for å skape sikkerhet og trygghet samtidig som de kan berede grunnen for diplomati og politiske forhanlinger, kan ikke avvises, sier Annan.

Uttalelsene kom da Annan svarte på tre spørsmål fra reportere i dag.

Vil inspisere

Han ville ikke spesifisere hva slags styrker han mente eventuelt burde sendes til de palestinske områdene.

Palestinerne har gjentatte ganger bedt om FN-inngripen, helst fredsbevarende styrker, for å få en ende på det 18 måneder lange blodbadet.

Israelerne på sin side har aldri bifalt denne ideen, men har antydet at de kan gå med på en begrenset amerikansk utplassering.

FN flyktningkommisær, Mary Robinson, har bedt Israel om å tillatelse til å inspisere Vestbredden og kartlegge de humanitære forholdene. Det er ikke kommet meldinger om at hun har fått slik tillatelse.

HJELPER: Vitner til eksplosjonen strømmet til åstedet for å hjelpe de skadde.
TIL SYKEHUS: Minst 40 mennesker ble skadd i eksplosjonen. Denne kvinnen føres bort til en ventende ambulanse.