Sprengte seg på minibuss

Kvinnelig selvmordsbomber tok med seg fire mennesker i døden i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem mennesker er drept etter at en selvmordsbomber slo til mot en minibuss i feriebyen Kusadasi ved Egeerhavet i Tyrkia.


Det femte offeret, en britisk turist, omkom nylig på sykehus.

14 skal være skadet, flere av dem alvorlig. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet, men kurdiske separatister har tidligere stått bak lignende aksjoner i tyrkiske feriebyer.

Flere turister

Tyrkiske myndigheter hevdet tidligere i dag at ingen turister var blant de drepte og skadde, men nå viser det seg at minst tre av de drepte er utenlandske turister.

Nyhetsbyrået Anatolia skriver at politiet har identifisert en av de omkomne, en irsk kvinne. En 21-årig tyrkisk kvinne er også omkommet. Blant de drepte finnes også en ung kvinne i slutten av tenårene, som politiet tror kan være selvmordsbomberen.

Den fjerde omkomne er ennå ikke identifisert, heller ikke den britiske turisten.

I tillegg er fem av de skadde britiske turister. En av dem er en 16-år gammel gutt.

Utenriksdepartementet kjenner ikke til at det er nordmenn i området.

DREPT: Tre utenlandske turister ble drept, og minst fem utlendinger skal være blant de alvorlig skadde da en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg om bord i minibussen. Foto: Scanpix
DREPT: Tre utenlandske turister ble drept, og minst fem utlendinger skal være blant de alvorlig skadde da en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg om bord i minibussen. Foto: Scanpix Vis mer

- Ingen av de reiseselskapene vi har vært i kontakt med har turer til Kusadasi. Ambassaden kjenner heller ikke at det bor nordmenn her, sier pressetalsmann i UD, Erik Bergesen, til Dagbladet.no.

Fordømmer angrepet

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, sender sine kondolanser til de omkomnes familier, og beskriver eksplosjonen som en terrorhandling.

Både den engelske og den irske utenriksministern fordømmer angrepet. 

- Vi står skulder ved skulder i sympati med det tyrkiske folk, og nekter å la terrorister ødelegge våre verdier og vår frihet, sier den britiske utenriksministeren Jack Straw.

Selvmordsbomberen skal i følge vitner ha vært en kvinne. Også tidligere har kurdiske separatister brukt kvinnelige selvmordsbombere.


Grusomme scener
Vitner forteller om skrekkelige scener da bussen ble revet i filler av bomben. Flere lokale innbyggere løp til vraket og trakk skadde og døde ut av det brennende vraket.

Tidligere denne måneden ble 21 skadd da en bombe, gjemt i en brusboks, eksploderte i turistbyen Cesme. 30. April ble en politimann drept og fire andre skadet da en bombe gjemt i en kassettspiller gikk av.

Den kurdiske gerilliagruppen Kurdistan Freedom Falcons Organization (TAK) påtok seg ansvaret for begge disse aksjonene, og truet med flere aksjoner i tyrkiske feriebyer denne sommeren.

TERROR: En skadd turist evakueres fra vraket av den sprengte minibussen. Bussen var på vei til standa da bomben gikk av.