Sprengte to busser i lufta

Minst tre drept og 20 skadd nær den kristne byen Bikfaya i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst tre mennesker mistet livet da to busser ble sprengt i lufta i nærheten av den kristne byen Bikfaya i Libanon tirsdag, ifølge politiet.

Angrepene skjedde mens Libanon forberedte seg på markeringen av toårsdagen for drapet på tidligere statsminister Rafiq al-Hariri.

Den første eksplosjonen skjedde ved 9.30-tiden tirsdag morgen i en minibuss full av passasjerer. 7 minutter senere eksploderte en annen buss like ved.

Eksplosjonene skjedde i landsbyen Ain Alak like ved byen Bikfaya, som ligger i fjellene like nord for hovedstaden Beirut.

De første meldingene tydet på at minst tolv personer var drept i angrepene, men libanesisk politi nedjusterte senere tallet til tre personer. Men tallet på drepte kan stige, sa en talsmann for politiet. 20 personer ble såret.

Selvmordsangrep? 

Da den første bomben eksploderte, stanset sjåføren i den andre bussen og gikk ut. Like etterpå ble hans egen buss sprengt i filler.

Vi vet ennå ikke om eksplosjonene skjedde inne i bussene, sier en talsmann for den libanesiske hæren. Innenriksminister Hassan al-Saaba sier imidlertid at informasjoner tyder på at bombene var plantet inne i bussene.

Myndighetene utelukker heller ikke muligheten for at angrepene var gjennomført av selvmordsbombere.

Skremme 

Onsdag er det to år siden drapet på tidligere statsminister Rafiq al-Hariri. Siden den gang har Libanon vært rystet av en rekke attentater mot antisyriske politikere og personer.

Den siste måneden har det vært sterke spenninger mellom pro-og antisyriske krefter i landet, og mange tror at tirsdagens angrep ble utført i den hensikt å skremme folk fra å delta i markeringen av Hariri-attentatet.

Markeringen skal etter planen skje på plassen i Beirut der den pro-syriske opposisjonen i flere måneder har demonstrert med krav om at den vestligstøttede regjeringen til statsminister Fouad Siniora går av.

Den politiske krisen i Libanon tiltok da seks prosyriske ministere gikk av i november i protest over opprettelsen av et FN-tribunal som skal føre sakene mot de mistenkte i Hariri-drapet.

Bikfaya er hjembyen til tidligere president Amin Gemayel. Gemayels sønn, industriminister Pierre Gemayel, ble drept i november i fjor.