Coronaviruset

Sprer corona-rykte: - Koordinert innsats

Kinesiske diplomater og statlige medier skal ha lagt skylda amerikanerne, og mener en av havets skapninger brakte coronaviruset til Kina.

«HAR SKYLDA»: Flere kinesiske diplomater har gitt amerikahummeren skylda for coronapandemien. Foto: Rodrique Nqowi / AP / NTB
«HAR SKYLDA»: Flere kinesiske diplomater har gitt amerikahummeren skylda for coronapandemien. Foto: Rodrique Nqowi / AP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Da coronapandemien inntok verden høsten 2019, var en av hovedteoriene at viruset stammet fra flaggermus, som hadde blitt solgt på et marked i den kinesiske byen Wuhan.

Teorien ble grundig ettergått, og i januar 2021 besøkte eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) byen for undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Svaret har man likevel ikke funnet.

Nå kan den tyske forskeren Marcel Schliebs som jobber ved Oxford-universitetet også avsløre at det har florert meldinger om at et annet dyr kan ha spredt viruset.

Meldingene skal ha blitt spredt av kinesiske diplomater og statlige medier, skriver NBC News.

Rundt 550 Twitter-kontoer

Dyret det snakkes om, er amerikahummeren. En av dem som skal ha spredt teorien er Kinas generalkonsul i den indiske byen Kolkata, Zha Liyou.

Han skal ha tvitret at covid-19 kunne ha blitt importert til Kina fra USA, gjennom en mengde amerikahummer, som ble sendt til et sjømatmarked i Wuhan i november 2019.

Ifølge Schliebs skal det være snakk om rundt 550 Twitter-kontoer som har delt et liknende budskap.

MONSTER: Selskapet Sanctuary Marine Bermuda dro opp et monster av en hummer utenfor Bermuda 15. oktober. Videoen har fått stor oppmerksomhet. Mannskapet påpeker at det ikke var med vilje at de fanget den svære hummeren på seks kilo. Video: Sanctuary Marine Bermuda via CNN Vis mer

- Vi kan se at det er en koordinert innsats og at det er en pro-kinesisk fortelling, sier den britiske forskeren til kanalen.

- Kan starte i det små

Petter Bae Brandtzæg er professor ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

Han er ikke overrasket når han får høre om den kinesiske teorien.

- Mye av fokuset har vært på at russiske myndigheter har spredt falske nyheter, men de siste åra har vi sett at dette blir mer og mer vanlig at Kina sprer desinformasjon, sier Brandtzæg til Dagbladet.

IKKE OVERRASKET: Professor ved Universitetet i Oslo, Petter Bae Brandtzæg. Foto: Privat
IKKE OVERRASKET: Professor ved Universitetet i Oslo, Petter Bae Brandtzæg. Foto: Privat Vis mer

Han forteller videre at det derimot kan være vanskelig å finne ut hvem som har spredt nyheten i første omgang.

- Det vi ser er at det ofte er svært vanskelig å finne arnestedet for falske nyheter. Det kan starte i det små, før det sprer seg videre i andre sosiale medier. Det er som å lete etter nåla i høystakken.

- Er du overrasket over teorien?

- Egentlig ikke. Det finnes jo flere ulike teorier, og Kina vil ikke ha skylda for en pandemi som har kostet verdenssamfunnet enormt.

- Kan ikke stemme

Espen Rimstad er professor i virologi (læren om virus). Han forteller til Dagbladet at det er helt umulig at coronaviruset kommer fra amerikahummeren.

- Det kan ikke stemme. Det er for stor biologisk avstand mellom skalldyr og pattedyr, så dette er en teori jeg ikke ville tatt seriøst, sier han.

Dagbladet har også vært i kontakt med forsker ved Havforskningsinstituttet, Ann-Lisbeth Agnalt.

Hun forteller at alle dyr kan spre sykdom, men:

- Det gjelder til og med mennesker, men etter hva jeg er kjent med, så vet jeg ikke om det er hummeren som har spredt corona.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer