Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprer frykt før skjebnevalget

PODGORICA (Dagbladet): Den serbiske opposisjonen anklages for å planlegge kupp. Vestlige land anklages for å smugle falske stemmesedler inn i landet. Milosevic-regimet griper til de mest absurde skremsler for å spre uhyggestemning de siste timene før dagens presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Serbia og naborepublikken Montenegro dirrer av en feberaktig nervøsitet. President Slobodan Milosevic (59), bruker alle midler for å hindre at opposisjonslederen Vojislav Kostunica (56) skal gjøre slutt på 13 års despoti.

Et av regimets siste utspill for å stemple sine motstandere som forrædere i utenlandske makters tjeneste, er påstandene fra viseutenriksminister Miroslav Milosevic om at opposisjonslederne planlegger kupp. Planen er angivelig at opposisjonslederne vil utrope Kostunica som vinner før opptellingen er ferdig og så etablere en kupp-regjering med sete i Montenegro.

Valget i Jugoslavia

Valget i Jugoslavia gjelder både føderal president, de to kamrene i det føderale jugoslaviske parlamentet, medlemmer av parlamentet i Vojvodina-provinsen og kommunestyrer i republikken Serbia.

  • Fire kandidater stiller opp i presidentvalget: Slobodan Milosevic (59) fra Serbias Sosialistparti (SPS) og Jugoslavias Venstreallianse (JUL), Vojislav Kostunica (56) fra opposisjonsalliansen DOS, Tomislav Nikolic (48) fra det ekstremt nasjonalistiske Serbias Radikale Parti (SRS) og Vojislav Mihailovic (49) fra Vuk Draskovic' parti, Bevegelsen for serbisk fornyelse.
  • Får en av kandidatene absolutt flertall, blir han valgt uansett frammøte.
  • Til Republikk-kammeret i parlamentet velges 20 representanter fra hver av republikkene Serbia og Montenegro. Til borgerkammeret velges 108 medlemmer fra Serbia og 30 fra Montenegro.
  • Antallet registrerte stemmeberettigede er i underkant av 7,9 millioner, ifølge valgkommisjonen.

Viseutenriksministeren innkalte i går vestlige diplomater i Beograd for å fortelle om den angivelige sammensvergelsen mellom opposisjonen i Beograd og det provestlige regimet til president Milo Djukanovic i Montenegro.

«Svindel»

- Påstandene er det rene vrøvl, erklærte den montenegrinske statsministeren Filip Vujanovic. Men Beograd-regimet hadde mer på lager: Vestlige land har angivelig smuglet falske stemmesedler inn i landet for å hjelpe opposisjonen til makta.

Det alvorligste overgrepet mot velgerne er beslutningen fra det sentrale valgkommisjonen i Beograd om at alle stemmesedler ved presidentvalget skal kontrolleres før de slippes i urnen. Dette betyr at de regime-kontrollerte stemmestyrene vil forsikre seg om at Milosevic' navn står på stemmeseddelen.

Dette blir et valg der ikke stemmegivningen, men opptellingen er hemmelig.

- Jeg regner med at regimet vil kaste minst 600 000 falske, forhåndsutfylte stemmesedler i urnene. Vi har ingen muligheter til å kontrollere svindelen med stemmesedler fra hæren og fra Milosevic' lojale politistyrker, der vi vet at tjenestemenn opererer med flere identiteter og kan stemme tilsvarende antall ganger. Heller ikke i Kosovo og Montenegro kan vi hindre svindel med falske stemmesedler og juks under opptellingen, sier den serbiske opposisjonslederen Zoran Djindjic i et intervju som ble gjort før Dagbladet ble utvist fra Serbia.

Djindjic sier at folk er oppfordret til å samles på gatene for å følge opptellingen i kveld, men avviser at det eksisterer noen som helst planer om å etablere en seier for opposisjonen før det foreligger pålitelige resultater.

De døde stemmer

Albanere som i fjor flyktet fra de serbiske politistyrkene i Kosovo, risikerer i dag uvitende å bli regnet med som Milosevic-velgere. Selv drepte kosovoalbanere skal være oppført i manntallslistene. Svindelen skal gjøre Milosevic i stand til å ta igjen Kostunicas forsprang.

Da Dagbladet kom til Montenegros hovedstad Podgorica i går kveld, var soldater fra den sjuende bataljon i ferd med å bli utkalt til valglokalene, der de 35-40 prosent av republikkens innbyggere som støtter Milosevic, i dag vil avlegge sine stemmer.

VALGLOKALE: Beboerne flytter ut møblene fra et hus som skal brukes som stemmelokale i Montenegros hovedstad, Podgorica.