Krigen i Ukraina:

- Sprer frykt og usikkerhet

Russland hevder at de har slått tilbake en storoffensiv i Donetsk, mens Ukraina har startet en «hysjkampanje». - Villedning, sier norsk militærekspert.

Nyhetsbyrået Reuters omtaler videoen som en «bønn» fra det ukrainske militæret om en «operativ taushet». Reporter: Christian Fjermeros/Dagbladet Video: DPSUkr/Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vil ikke være noen kunngjøring av starten, skriver viseforsvarsminister i Ukraina, Hanna Maliar, på Telegram - uten å gi mer skriftlig kontekst.

Teksten er publisert sammen med en film av flere ukrainske soldater som tar pekefingeren foran munnen.

- Spre frykt

Det har lenge vært snakket om en storoffensiv fra ukrainsk side, uten at den tilsynelatende har trådt i kraft. De siste ukene har spekulasjonene vært flere rundt hvorvidt den faktisk har startet, men ukrainske myndigheter har verken bekreftet eller avkreftet at den er i gang.

Forsvarsministeren i Ukraina, Oleksij Reznikov, har i likhet med Maliar publisert filmen av de ukrainske soldatene som «hysjer». Han har også lagt ut to strofer fra Depeche Modes sang «Enjoy the Silence» (nyt stillheten, journ.anm.): «Ord er ikke viktige, de kan bare gjøre skade.»

- Det er en del av det som kalles villedning - for å spre frykt og usikkerhet om neste trekk. Holde motstanden på tå hev, sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

På spørsmål om kampanjen kan tenkes å ha en strategisk motivasjon, i form av at russerne mobiliserer på bakgrunn av dette - og at ukrainerne deretter kan slå til der de ikke har mobilisert, svarer Dalhaug at det «absolutt er en logikk i det».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer