Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sprer hat og redsel

Den spanske politikeren Juan Maria Jauregui ble i går drept i Baskerland i Spania. Drapet befester en av de verste seriene voldshandlinger i terroristorganisasjonen ETAs historie. De to siste ukene er ti attentater gjennomført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jauregui var på ferie i Tolosa hjemme i Baskerland da to personer snek seg inn på ham på en kafé og skjøt ham to ganger i hodet. Selv om han umiddelbart ble kjørt til sykehus, sto livet ikke til å redde, og han døde en time seinere.

ETA har ikke påtatt seg ansvaret for attentatet, men politiet er ikke i tvil.

Den baskiske separatistbevegelsen ETA begynte væpnet kamp i 1968 for opprettelsen av en egen baskisk stat nord i Spania og sørvest i Frankrike.

Siden 1968 er nær 800 mennesker blitt drept.

Mordere

- ETA forsøker å teste vårt samhold som samfunn og våre sterkeste demokratiske overbevisninger, sa innenriksminister Jaime Mayor Oreja i går, og mente Spania ikke ville gi etter for en «gjeng mordere som bare kan skape og spre hat, vold og redsel».

En snau time etter attentatet eksploderte en bilbombe i byen Billabona uten at noen kom til skade. Politiet regner med at det er morderenes bil. ETA pleier å sprenge fluktbiler for å slette spor.

Arrestert

Tidligere i går arresterte politiet to ETA-medlemmer som var mistenkte for å planlegge et attentat mot José Atarés, borgermester i Zaragossa.

ETA vil med blind vold tvinge den spanske regjeringen til å forhandle om opprettelsen av et uavhengig Baskerland.

Juan Maria Jauregui var sosialist og tidligere prefekt for Guipuzcoa. Han sto tidligere statsminister Felipe Gonzalez nær og skal ha fått flere drapstrusler. 15. juli drepte ETA en annen politiker, som tilhørte statsminister José Aznars parti. Flere bilbomber har eksplodert uten at noen har blitt drept.

ETA vil vise at den kan slå til hvor som helst og når som helst i Spania.

DREPT: Den spanske politikeren Juan Maria Jauregui kjøres ut på båre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media