DRÅPER: En kvinne gir her vaksinedråper til et barn i Lahore. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/NTBScanpix
DRÅPER: En kvinne gir her vaksinedråper til et barn i Lahore. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/NTBScanpixVis mer

Sprer rykter om at muslimer steriliseres med poliovaksine

Ni vaksinearbeidere drept i Pakistan denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge World Health Organization (WHO) er det i år bare tre land i verden som er rammet av polio, Pakistan er ett av dem.

Det er derfor satt i gang vaksjonsprogram, som skal bidra til å utrydde denne sykdommen. Den siste tiden har det vært en økende skepsis til disse vaksinasjonsprogrammene.

- Disse vaksinene skal ødelegge vårt land. Dråpene gjør menn mindre mandig, og gjør kvinner mer oppspilte, og mindre sjenert. Våre fiender ønsker å utslette oss, sier Sartaj Khan (42), som jobber som advokat i Peshawar, til NBC News.

Propaganda Khan er ikke alene om å tro dette. Propagandaen som trolig har skyld i skepsisen blir spredt av ekstremistgrupper, som stadig får mer tilslutning i det såkalte pashtun-beltet, nordvest i Pakistan.

Ekstremistene sier at myndighetenes anti-poliokampanje er arrangert av USA, som å sterilisere eller spionere på muslimer.

Mange tror at polioarbeiderne blir lønnet av amerikanske myndigheter, slik som doktor Shakeel Afridi. Han er legen som hjalp CIA med å finne Osama bin Laden, ved å drive med et falskt vaksineprogram.

Ni drept Troen på denne propagandaen har denne uka blitt dødelig. Ni som jobbet med poliokampanjen til pakistanske myndigheter har blitt drept.

FN har, etter drapene, valgt å trekke ut sine ansatte som jobbet med kampanjen.

World Health Organization (WHO) utførte en studie i Pakistan i november, der det kom fram at 41 prosent av de som ble spurt aldri hadde hørt om polio, og elleve prosent nektet å vaksinere sine barn.

Sannheten er at polio kan lamme eller ta liv bare timer etter at en person er infisert. Smitten går fra person til person, noe som betyr at så lenge ett barn bærer smitten, så kan sykdommen bli spredt til andre.

- Spion Shamim Bibi (25) har jobbet med vaksineprogrammet i forstadene til Peshawar i ni år, hun forteller at hun aldri har blitt truet når hun har vært på jobb.

- I mange år ble vi ønsket velkommen inn i hjemmene til folk, men i år forandret holdningene seg. Nå ser de på oss med mistenksomhet. Noen har til og med fortalt meg at jeg er en spion for USA, sier Bibi til NBC News.

Pakistan, Afghanistan og Nigeria er regnet som de tre landene som sliter mest med polio. Ekstremister har også gått til angrep på vaksineprogram i Afghanistan og Nigeria, men der har det ikke ennå endt med vold, slik det har i Pakistan.

Ifølge WHO var det 213 nye tilfeller av polio i verden i 2012, 56 av dem i Pakistan.