Sprer rykter om europeisk jagerfly

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sprer rykter på Stortinget om at det europeiske jagerflyprosjektet Eurofighter vakler. Hun har også referert til en skandaleartikkel om Eurofighter som 25. mai ble tilbakevist i det britiske Underhuset som «useriøs».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er riktig at forsvarsministeren under et møte nylig i Stortingets forsvarskomité uttalte at Eurofighter nærmest er på konkursens rand, sier en kilde som var til stede på møtet til Dagbladet.

Krohn Devold og forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk (Ap), forholder seg derimot musestille om problemene rundt utviklingen av den amerikanske JSF-jageren.

Ryktespredning

JSF-jageren utvikles ved det amerikanske våpenkonsernet Lockheed Martin, og har etter bare to års utviklingsarbeid rukket å bli et år forsinket i forhold til de opprinnelige planene. Norge har hittil betalt 200 millioner kroner for deltakelse i prosjektet, og i går ble det klart at forsvarsministeren, med Ap's støtte, er parat til å betale ytterligere 100 millioner kroner til JSF-prosjektet neste år.

I forsvarsopposisjonen på Stortinget anser man det som usedvanlig lite taktisk at Norges to fremste forsvarskvinner, Kristin Krohn Devold og Marit Nybakk, arbeider så ensidig for det amerikanske alternativet.

Blant annet får Dagbladet opplyst av sikre kilder på Stortinget at Ap's Marit Nybakk den 26. mai stilte til rådighet kopier av britiske avisartikler om Eurofighters problemer. Artiklene viser til en sak fra avisa Evening Standard.

Den var skrevet av den skandaliserte BBC-reporteren Andrew Gilligan. Den samme Gilligan ble verdensberømt fordi han var ansvarlig for en BBC-dokumentar om at den britiske statsministeren Tony Blair hadde «spritet opp» et dokument som argumenterte for at landets skulle gå til krig mot Irak. Hovedkilden var våpenekspert David Kelly, som seinere begikk selvmord. Saken førte til at den britiske statskanalen mistet sine to toppsjefer. Også Gilligan ble tvunget til å gå.

Sitater fra Gilligans historie i avisa Evening Standard, «Safety alert over Eurofighter» ble, etter det Dagbladet får opplyst, stilt til rådighet for komiteens medlemmer.

Og forsvarsminister Kristin Krohn Devold uttalte, ifølge Dagbladets kilder, følgende om artikkelen:

-  Det er tydelig at Eurofighter har store problemer.

I Storbritannia ble artikkelen tema i Underhuset den 25. mai. Der avviste Kristin Krohn Devolds britiske kollega, viseforsvarsminister Lord Bach, artikkelen i Evening Standard som useriøs.

Han avviste også andre rykter rundt Eurofighter som det reneste nonsens.

Gjenkjøp

Flere stiller spørsmål ved Krohn Devolds og Marit Nybakks motiver for å svartmale Eurofighter-prosjektet til fordel for den amerikanske JSF-jageren.

Blant annet er både LO og NHO skeptiske til JSF fordi det amerikanske forsvarskonsernet har boikottet norsk industri fra utviklingsarbeidet.

LOs nestleder Roar Flåthen skrev i forrige uke et brev til forsvarspolitikerne på Stortinget, der han ber om at det settes hardt mot hardt.

«Noe flykjøp uten gjenkjøp er ikke aktuelt. Jeg mener at i løpet av sommeren og tidlig på høsten må det komme noen konkrete tilbakemeldinger fra Lockheed Martin,» heter det blant annet i brevet.

Den europeiske konkurrenten, Eurofighter, har derimot tilbudt norsk industri 100 prosent gjenkjøp dersom vi går inn i det europeiske utviklingsarbeidet. Det er snakk om store summer. Norge kommer til å bruke mer enn 40 milliarder kroner på å skifte ut dagens jagerfly-park.

Dårligere utgave

Krohn Devolds kritikere peker også på at det råder stor usikkerhet rundt utviklingen av det amerikanske jagerflyet. Blant annet anses det som åpenbart at Norge vil bli tilbudt en «enklere» utgave enn flyene som skal gå til det amerikanske forsvaret.

Den berømte og respekterte forsvarskommentatoren Bill Sweetman skriver at konsernet Lockheed Martin har brukt svære summer på å utvikle to utgaver av JSF, én utgave for USA, og en «enklere» utgave for eksport til for eksempel Norge. Ifølge Sweetman har dette arbeidet ført til budsjettoverskridelser i Lockheed Martin på bortimot sju milliarder kroner.

-  Norge betaler altså hundrevis av millioner for at Lockheed Martin skal utvikle en dårligere jager for Norge enn jagerflyet som utvikles for amerikanske styrker, sier en kilde til Dagbladet.

JA TIL AMERIKANSK: I forsvarsopposisjonen på Stortinget anser man det som lite taktisk at Krohn Devold og Nybakk arbeider så ensidig for det amerikanske alternativet, jagerflyet JSF.
SPRER RYKTER: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (t.h.) og Ap's Marit Nybakk.
NEI TIL EUROPEISK: Flere stiller spørsmål ved Kristin Krohn Devold og Marit Nybakks motiver for å svartmale Eurofighterprosjektet.