Sprer skrekk på ferieøya. De døde dukker opp en etter en

En 35 år gammel offiser i den kypriotiske hæren har tilstått en lang rekke drap. Politiet leter fortsatt etter flere ofre.

SERIEMORDER: Nikos Mataxas skal ha drept opptil syv personer på Kypros. Tre av likene er funnet og politiet leter fortsatt etter de andre ofrene. Kilde: NTB/Scanpix. Video: Christian Wehus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For snart to uker siden gjorde en gruppe turister et grufullt funn i ei nedlagt gruve ved landsbyen Mitsero på ferieøya Kypros. Funnet i den oversvømte gruva markerte starten på en intensiv jakt på en seriemorder og hans ofre.

Så langt er tre kvinner funnet drept, men politi, brannvesen og spesialtrente dykkere jobber intenst for å finne flere ofre, melder BBC.

- Dette er en type kriminalitet som vi aldri har sett på Kypros. Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvor omfattende saken er, sa politisjef Zacharias Chrysostomou tidligere denne uka, ifølge nettavisa in-cyprus.

De tre kvinnene som så langt er funnet var alle av filippinsk avstamning, og er alle funnet i avsidesliggende områder.

Arrestert

Få dager etter det første funnet ble en 35 år gammel offiser i den kypriotiske hæren pågrepet og siktet for flere drap. Mannen er ikke offisielt identifisert av kypriotiske myndigheter, men en rekke lokale og internasjonale medier siterer politikilder på at den siktede mannen heter Nicos Metaxas.

Lokale medier omtaler Metaxas som øynasjonens første seriedrapsmann. Politiet har så seint som i dag begjært forlenget varetektsfengsling av mannen, og de har bedt om eksperthjelp fra Storbritannia for å bistå i etterforskningen.

Det foreløpig siste offeret ble funnet i en brønn ved en skytebane i Orounta går, etter at den siktede mannen fortalte politiet hvor de skulle lete. Så langt har mannen innrømmet å ha drept sju kvinner og jenter. To små jenter på seks og åtte år, som mistenkes å være blant ofrene, er døtre av en drept og en savnet kvinne.

Kvinnene skal Metaxas hovedsakelig ha truffet på datingnettstedet Badoo.

Politi og brannvesen har trappet opp søkene etter flere ofre i gruvesjakta og to innsjøer i Troodosfjellene. Fjellområdet er et populært turistmål, som flere norske reiseoperatører nevner blant stedene man «må oppleve» hvis man besøker Kypros.

«DEN RØDE SJØEN» Etterforskere og brannfolk ved en kunstig innsjø i området hvor letingen etter de savnede kvinnene pågår. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix
«DEN RØDE SJØEN» Etterforskere og brannfolk ved en kunstig innsjø i området hvor letingen etter de savnede kvinnene pågår. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix Vis mer

- Nøye planlagt

Avisa in-cyprus skriver at stedene likene er dumpet virker nøye planlagt.

Brønnen i Orounta er dekket av busker. Ifølge avisa er det bare folk som er godt kjent i området som i det hele tatt vet at brønnen finnes. Ifølge in-cyprus skal den mistenkte mannen ha besøkt skytebanen flere ganger i forbindelse med jobben som yrkesoffiser.

Gruva i Mitsero har ikke vært i drift på mange tiår, og likene skal ha blitt dumpet i en gruvesjakt som er spesielt vanskelig å komme fram til.

Mannen skal ha forklart i avhør at han også har dumpet lik i innsjøen Kokkini Limni i Mitsero. Kokkini Limni er også kjent under navnet «den røde sjøen» som følge av utslipp som gjør vannet så surt at det nesten ikke er liv i innsjøen. Dette har gjort arbeidet krevende for dykkere, som ikke får lov til å gå ut i vannet uten å være ikledd spesialutstyr, ifølge In Cyprus. Det ble gjennomført dronesøk i innsjøen fredag, og det er planlagt nye søk med undervannskamera i morgen.

Samtidig gjennomfører politi og brannvesen søk i innsjøen Xyliatoi, hvor sikten i vannet er tilnærmet null. Søk som er gjennomført med undervannskameraer var resultatløse, og spesialutstyr har blitt tatt i bruk for at dykkere skal kunne søke i innsjøen.

Dette vet vi om saken, så langt:

14. april:

Liket av en naken og fastbundet kvinne blir funnet i en oversvømt og nedlagt gruvesjakt ved landsbyen Mitsero, rundt tre mil vest for landets hovedstad Nicosia.

FUNNET DREPT: Politi og brannvesen søker etter lik i en gruvesjakt ved landbyen Mitsero på Kypros, etter at to kvinner ble funnet døde i den samme gruven i løpet av én øke. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix
FUNNET DREPT: Politi og brannvesen søker etter lik i en gruvesjakt ved landbyen Mitsero på Kypros, etter at to kvinner ble funnet døde i den samme gruven i løpet av én øke. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix Vis mer

15. april:

Offeret blir identifisert som 39 år gamle Mary Rose Tiburcio fra Filippinene. Kvinnen og hennes seks år gamle datter Sierra Graze ble meldt savnet av kvinnens samboer 5. mai i fjor. Den lille jenta er fortsatt savnet.

16. april:

Tiburcios tidligere samboer og far til den seks år gamle jenta, en 33 år gammel rumensk statsborger, blir arrestert. Sierra Grazes pass blir funnet i mannens leilighet, og han blir pågrepet og fengslet i sju dager.

18. april:

Politi og brannvesen planlegger søk etter Sierra (6) i den samme gruvesjakta. Planen blir skrinlagt, som følge av frykt for at den gamle gruva skal kollapse. Samme dag går politiet til pågripelse av ytterligere to mistenkte menn på 30 og 35 år. Begge er offiserer i den kypriotiske hæren.

OMFATTENDE SØK: Politi og brannvesen gjennomfører omfattende søk ved den oversvømte gruvesjakta utenfor landsbyen Mitsero. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix
OMFATTENDE SØK: Politi og brannvesen gjennomfører omfattende søk ved den oversvømte gruvesjakta utenfor landsbyen Mitsero. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix Vis mer

19. april:

Sierras far blir løslatt og sjekket ut av saken. Omtrent samtidig opplyser en lokal domstol at den 35 år gamle offiseren, som ble pågrepet dagen før, hadde innrømmet drapet.

20. april:

Seks dager etter det første funnet, finner politiet et nytt nakent drapsoffer i den samme gruvesjakta. Liket har ligget lenge i vannet og tilstanden gjør det umulig å komme med en sikker identifisering.

21. april:

Den siktede mannen (35) identifiseres av lokale medier som den skilte tobarnsfaren Nicos Metaxas.

22. april:

Obduksjonen av det andre liket fører ikke til en sikker identifisering. Politiet tror likevel det er snakk om en 28 år gammel kvinne ved navn Arian Palanas Lozana, også hun fra Filippinene, som ble meldt savnet i fjor.

En uoffisiell talsperson for det filippinske samfunnet på Kypros sier til lokale medier at en tredje kvinne, 30 år gamle Maricar Valdez Arquilla, som ble meldt savnet i desember 2017 kan være et hittil ukjent offer.

Samtidig fortsetter søkene etter seks år gamle Sierra i en innsjø i Xyliatos, hvor den siktede 35-åringen skal ha forklart at han dumpet liket av den seks år gamle jenta.

KAMERA-SØK: Etterforskere brukte blant annet undervannskameraer i søket etter flere lik i innsjøen ved Xyliatos på Kypros. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KAMERA-SØK: Etterforskere brukte blant annet undervannskameraer i søket etter flere lik i innsjøen ved Xyliatos på Kypros. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

23. april:

Kypriotiske medier skriver at det kan være snakk om det første dokumenterte tilfellet av en seriemorder som har herjet på øya.

Politi og brannvesen fortsetter intensive søk etter flere lik i den forlatte gruva og i innsjøen i Xyliatos, blant annet ved hjelp av undervannskameraer. In-cyprus skriver at et av kameraene har registrert en form som kan minne om en menneskekropp i den 130 meter dype gruvesjakta. Nok en gang avbrytes søkene i gruva, etter at det blir oppdager at metallbjelker i sjakta står i fare for å kollapse. Spesialmannskap blir tilkalt for å sikre gruva før søkene blir gjenopptatt.

24. april:

Analyser av den siktede mannens mobiltelefon setter politiet på sporet av nok et potensielt drapsoffer. Kypriotiske medier setter etterforskningen i sammenheng med Maricar Valdez Arquillas forsvinning.

25. april:

Nicos Metaxas leder politiet til et nytt drapsoffer ved en skytebane i Orunta. En rekke kypriotiske medier gjengir anonyme politikilder som sier de frykter det kan være snakk om så mange som sju drapsofre.

NYTT FUNN: Lastebilen på midten av bildet frakter angivelig den døde personen som ble funnet utenfor landsbyen Orounta på Kypros torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
NYTT FUNN: Lastebilen på midten av bildet frakter angivelig den døde personen som ble funnet utenfor landsbyen Orounta på Kypros torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Metaxas skal ha forklart i avhør at han drepte en indisk eller nepalelisk kvinne i fjor sommer, og at liket ble dumpet i Orunta. I det samme avhøret skal han ha innrømmet å ha drept en rumensk kvinne og hennes datter på et ukjent tidspunkt. Ofrene er ifølge Cyprus Mail antatt å være Livia Florentina Bunea (36) og hennes datter Elena Natalia (8), som begge ble meldt savnet 30 september i 2016.

26. april:

Politi og brannvesen starter nye søk etter fire potensielle drapsofre i «den røde innsjøen» ved Mitsero-gruva. Samtidig fortsetter spesialdykkere søkene etter Sierra (6) i Xyliatos-innsjøen.

Fredag ettermiddag møter et stort antall mennesker opp foran presidentpalasset i hovedstaden Nicosia, for å demonstrere i støtte for demonstrantene. Mange reagerer på at politiet angivelig ikke har tatt meldingene om savnede utenlandske kvinner på alvor.

Demonstrerer: Et stort antall demonstranter møtte i kveld opp i Nicosia. Foto: Matthieu Clavel / AFP
Demonstrerer: Et stort antall demonstranter møtte i kveld opp i Nicosia. Foto: Matthieu Clavel / AFP Vis mer

Politiet på øya har måttet svare på kritikk for hvordan de har håndtert saken etter at de første savnetmeldingene kom i fjor.

Venner av den 39 år gamle kvinnen som forsvant i fjor vår gjorde desperate forsøk på å finne henne. Politiet skal ha sagt til dem at hun sikkert hadde stukket av til den tyrkisk-kontrollerte nordlige delen av landet, hevder Louis Koutroukides, leder av Housemaids Association of Cyprus, overfor Radio Active.

Koutroukides hevder å ha kontaktet politiet, men fått til svar: «Du stresser over en filippinsk dame og hennes datter. Hun har helt sikkert dratt til det okkuperte nord», ifølge radiokanalen.

KILDER: Cyprus Mail, in-cyprus, AFP, La Vanguardia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer