SPØKER: Donald Trump, da presidentkandidat for republikanerne, spøker med TV-vert Joe Scarborough etter at han lot seg intervjue av Scarborough og kona i 2016. Foto: Reuters / Scott Morgan
SPØKER: Donald Trump, da presidentkandidat for republikanerne, spøker med TV-vert Joe Scarborough etter at han lot seg intervjue av Scarborough og kona i 2016. Foto: Reuters / Scott Morgan Vis mer

Sprer vill konspirasjonsteori

President Donald Trump går langt i å antyde at en kjent journalist og programleder hadde noe å gjøre med et snart 20 år gammelt dødsfall.

Publisert

Konspirasjonsteorier ser ut til å oppta president Donald Trump for tiden. For eksempel såkalte Obamagate, som involverer både tidligere president Barack Obama og hans visepresident Joe Biden.

De siste ukene har også en nesten 20 år gammel drapssak, som er løst fra politiets side, fanget Trumps oppmerksomhet.

Flere ganger i løpet av mai har han tatt til Twitter for å lange ut mot journalist og programleder Joe Scarborough.

MORNING JOE: Donald Trump, da presidentkandidat for republikanerne, under en sending av programmet Morning Joe, med Joe Scarborough og kona Mika Brzezinski i 2016. Foto: Reuters/ Scott Morgan
MORNING JOE: Donald Trump, da presidentkandidat for republikanerne, under en sending av programmet Morning Joe, med Joe Scarborough og kona Mika Brzezinski i 2016. Foto: Reuters/ Scott Morgan Vis mer

Konspirasjonsteori

En sommermorgen i 2001 ble en død kvinne funnet på gulvet i et kontor i Florida. Hun het Lori Kaye Klausutis og ble bare 28 år, skriver Washington Post. På tidspunktet jobbet hun for Joe Scarborough, som da var en republikansk kongressmann. Nå er han, i likhet med kona Mika Brzezinski, MSNBC-journalist og programleder for «Morning Joe».

Den tidligere Trump-vennen, som i 2017 sa han ville melde seg ut av det republikanske partiet, er en krass kritiker av presidenten. Dette er for øvrig ikke første gang de to har havnet i konflikt.

Denne måneden har Trump flere ganger publisert Twitter-meldinger hvor han går langt i å antyde at Scarborough hadde noe å gjøre med dødsfallet.

Seinest søndag skrev han om konspirasjonsteorien:

- Mye interesse rundt denne historien om psykopaten Joe Scarborough. Så en ung maratonløper beviste tilfeldigvis på kontoret hans, slo hodet sitt på hans skrivebord og døde? Jeg ville tro det er mer til denne historien enn det? En affære? Hva med den såkalte etterforskeren?

- Et slag til hodet? Liket funnet under hans skrivebord? Forlot Kongressen plutselig? Stort diskusjonsemne i Florida, skrev presidenten dagen i forveien, og kalte Scarborough for en gærning.

- Fortsett å grave, bruk rettsmedisinske genier, la Trump til.

- Faktaene i saken

- Når vil de åpne en «cold case» på psykopaten Joe Scarborough-saken i Florida. Kom han seg unna med drap? Noen mener det, skrev Trump 12. mai.

VELDIG UPASSENDE: Kongressmedlem, Nancy Pelosi, reagerte kraftig på spørsmål rundt Trump sine Twitter-meldinger. Video: AP Vis mer

- Hvorfor forlot han Kongressen så stille og fort? Er det ikke åpenbart? Hva skjer nå? En total gærning, skrev Trump videre.

4. mai oppfordret Trump selskapet Comcast, som eier MSNBC, til å åpne det han refererer til som en «cold case.»

- Jeg kjenner ham og gale Mika godt, la Trump til og kalte også Scarborough for gal.

Da Trump i 2017 dro opp konspirasjonsteorien på Twitter, hvor han omtalte saken som et uløst mysterium og oppfordret til en etterforskning, skrev nyhetsbyrået AP at dette er faktaene i saken:

  • Saken ble etterforsket etter at kvinnen ble funnet død på kontoret.
  • Den er ikke sett på som et mysterium.
  • Obduksjonen viste at Klausutis hadde en udiagnostisert hjertetilstand og rettsmedisineren konkluderte med at hun besvimte og slo hodet sitt i fallet.
  • Rettsmedisineren sa at hodeskaden forårsaket dødsfallet. Hun var ikke slått av en annen person.
  • Klausutis døde en måned etter at Scarborough kunngjorde at han skulle forlate Kongressen.
  • Han var i Washington da Klausutis døde.

Klausutis var ikke en praktikant eller gravid, som noen har hevdet. Hun var heller ikke en maratonløper, som Trump hevdet søndag, og som mange har hevdet før ham, skriver Washington Post.

Til tross for ville anklagelser gjentatte ganger gjennom åra, har det aldri vært noen indikasjon på at lokale myndigheter har planlagt å gjenoppta saken, skriver avisa.

OI SANN: Pressetalskvinne Kayleigh McEnany viste fram en helt ekte sjekk med flere av presidentens personlige bankdetaljer. Video: Det Hvite Hus, Foto: AP / NTB Vis mer

- Slutt å se på!

I begynnelsen av mai gikk Scarborough og hans kone hardt ut mot Trump og konspirasjonsteorien i sitt TV-program. Scarborough kalte presidentens provokasjon for «usedvanlig grusom», og sa at Trump snakket om en konspirasjonsteori «som har levd i grøftene på internett i noe tid nå.»

JOURNALISTER: Joe Scarborough og Mika Brzezinski avbildet i 2017. Foto: Matt Baron / REX
JOURNALISTER: Joe Scarborough og Mika Brzezinski avbildet i 2017. Foto: Matt Baron / REX Vis mer

- Du forstår ikke smerten du forårsaker for familier som allerede har mistet noen, sa han og anklaget presidenten for å tvinge familien til å gjenoppleve dødsfallet, sa han.

Ifølge Politico var det etter et segment på TV-programmet hvor Scarborough kom med kritiske kommentarer til Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset, at Trump langet ut på nytt 12. mai.

Samme dag ba Scarborough presidenten om slutte å se på TV-programmet.

- Donald, for din egen skyld, for Amerikas skyld, slutt å se på programmet vårt, ok? Det er ikke bra for deg, sa han og anklaget presidenten for å være distrahert og for å tvitre for mye.

- Hvorfor skrur du ikke av TV-en og begynner å jobbe? Gjør jobben din, så gjør vi vår.

Tidligere forrige uke kalte Brzezinski Trump for en «syk person».

- Du er virkelig en grusom, syk og ekkel person, sa Scarboroughs kone og kollega på live TV, ifølge Business Insider.

Ifølge Washington Post er det ingen i Klausutis' nære familie som vil snakke om Trumps twittermeldinger, i frykt for represalier fra internettroll.

Nesten 100 000 døde

Mens landet nærmer seg en dyster milepæl, 100 000 dødsfall knyttet til coronaviruset, tilbrakte presidenten helgen på golfbanen, i tillegg til å være nokså aktiv på sosiale medier.

Hvis landets tap var i tankene hans denne helgen, skjulte Trump det godt, skriver The New York Times.

Ifølge avisa var Twitter-kontoen hans full av alt mulig annet:

Han tvitret eller retweetet meldinger om Scarborough, i tillegg til å antyde at demokraten Nancy Pelosi har problemer med gebiss og «liker å drikke alkohol på jobben» og erklærte at hans tidligere justisminister Jeff Sessions feiget ut ved å avstå fra å lede Russland-granskningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer