Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprer volden via SMS og hat-radio

Minst 25 personer skal ha mistet livet i etnisk vold i det vestlige Kenya siden torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En reporter i Reuters så 16 forkullede lik bli lesset av en politilastebil utenfor et likhus i Nakuru i dag, skriver NTB. Politiet ville ikke si hvor likene kom fra.

En lege i området sier han har registrert ni andre dødsfall. Ifølge BBC var de ni drept med macheter og piler.

Hatradio forsterker konflikten

Provoserende innlegg og sangtekster på lokale radiostasjoner, tekstmeldinger, eposter, plakater og løpesedler har bidratt til volden i Kenya, melder det FN-tilknyttede nyhetsbyrået IRIN.

De store mediekanalene, som sender på landets to hovedspråk engelsk og swahili, har blitt berømmet for å holde seg nøytrale i den pågående konflikten i Kenya.

Både nasjonale og internasjonale myndigheter har vært bekymret for hvordan media ville dekke valget og de påfølgende opptøyene, med tanke på hvordan radiostasjonen Milles Collins (RTLM) fikk boltre seg fritt under folkemordet i Rwanda.

RTLM ble brukt til å bygge opp og forsterke hatet mot tutsiene, samtidig som lytterne ble oppfordret til å gå til angrep mot dem. Radiostasjonen blir sett på som en viktig del av forklaringen på hvordan over 800 000 personer kunne bli drept i bare løpet av 100 dager.

Nå ser det ut til at det er lokalradioer som har tatt på seg en slik rolle i Kenya.

FIKK PIL I HODET: En ung mann fra Nakuru i Kenya får behandling. Andre var ikke like heldige. Foto: Peter Andrews / Reuters /Scanpix
FIKK PIL I HODET: En ung mann fra Nakuru i Kenya får behandling. Andre var ikke like heldige. Foto: Peter Andrews / Reuters /Scanpix Vis mer

- Det har vært mye «hate speech», noen ganger lite tilslørt. Lokalradioene har spesialisert seg på denne formen, sier Caesar Handa, leder av Strategic Handa til IRIN. Selskapet har fått i oppdrag av UNDP å overvåke mediedekningen av presidentvalget.

- Innringningsprogrammene er de verste. Programlederne har ikke mulighet til å kontrollere hva innringenerne kommer til å si, sier Handa.

Det er ikke alltid like enkelt å avdekke de hatefulle ytringene som sendes. Mange av dem fremføres på en måte som er vanskelig å forstå for utenforstående.

- Slik prat bidrar til at folk gjør noe med det hatet de føler inne i seg, og bidrar til å rettferdiggjøre voldelige handlinger mot andre etniske grupper, sier Handa.

Sprer hatet via SMS

En mer anonym måte å spre etnisk hat på er gjennom eposter og SMS.

I en av tekstmeldingene som er blitt sendt heter det «Ikke noe mer uskyldig kikuyblod vil flyte. Vi vil slakte dem her i hovedstaden. For rettferdighetens skyld, lag en liste over alle luo\'er og kalenij\'er du kjenner på jobb eller der du bor, pluss hvor og hvordan deres barn kommer seg til skolen. Vi vil gi deg et nummer du kan sende denne informasjonen til».

Linda Ochiel, medarbeider i Kenyas menneskerettighetskommisjon (KNCHR), mener folk ikke forstår hvor alvorlig slike SMSer kan være.

image: Sprer volden via SMS og hat-radio

- Folk ser morsomt på det. De vet ikke at stereotyper etterhvert fester seg i folks tanker og at de bidrar til å trigge volden. Når vi begynner å dehumanisere andre kenyanere og betrakte dem som dyr, blir det lettere å ta fram en machete å hakke dem i hjel, sier hun til IRIN.

Møtte Kibaki

Den etnisk-politiske uroen i Kenya startet etter at president Mwai Kibaki ble erklært som vinner av presidentvalget 27. desember.

Rundt 700 mennesker har mistet livet i voldelighetene siden da. Torsdag møtte opposisjonsleder Raila Odinga president Kibaki for første gang siden det omstridte valget i desember, og det var håp om at møtet ville dempe volden.

I Nakuru-området har myndighetene innført portforbud, men det har ikke stanset uroligheten fra å blusse opp igjen.

Store gjenger med unge menn slåss med jernstenger, macheter og pil og bue mens røyken veltet opp fra brennende bygninger, skriver BBC. Tidvis høres det skuddsalver, og det er satt opp flere barrikader.

Annan i Kenya

Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN, er nå i Kenya i et forsøk på å dempe stridighetene. Han har besøkt Eldoret, der noen av de verste voldshandlingene har funnet sted, og i går møtte han personer ansvarlige for Kenyas valgordning og religiøse ledere i hovedstadedn Nairobi.

Over 250 000 mennesker er fordrevet på grunn av urolighetene i Kenya.


FORDREVET: Mange medlemmer av Kikuyu-gruppenhar fått husene sine brent ned. Disse har søkt tilflukt i en kirke i Nakuru.
SLÅSS MED PIL OG BUE: En Luo viser fram våpenet sitt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media