Joshua Frenchs advokat:

Spretter ingen sjampanje ennå

Advokaten sier hverken han eller UD har opplysninger om at French er på vei mot benådning.

RETTSSAK: I januar 2014 ble Joshua French dømt for drapet på sin kamerat Tjostolv Moland. Norske Kripos var invitert til å etterforske saken og kom med en helt annen konklusjon enn den kongolesiske domstolen. De er helt sikre på at Moland begikk selvmord. Frenchs advokat  Hans Marius Graasvold (t.v.) var til stede i retten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RETTSSAK: I januar 2014 ble Joshua French dømt for drapet på sin kamerat Tjostolv Moland. Norske Kripos var invitert til å etterforske saken og kom med en helt annen konklusjon enn den kongolesiske domstolen. De er helt sikre på at Moland begikk selvmord. Frenchs advokat  Hans Marius Graasvold (t.v.) var til stede i retten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette har vi hørt mange ganger, sier Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold om nyheten om at Kongos justisminister sier til NRK at French vil bli benådet.

Han sier at det nytt for han at det er noen konkret bevegelse i saken, ut over at det gjennom årene har vært en rekke løfter og uttalelser om at nå skal saken går mot en løsning. Graasvold har blitt skuffet igjen og igjen. Nå tror han ikke på de gode nyhetene før han har noe mer håndfast.

- Dette er et spark ut i løse lufta. Jeg ser hva han sier og jeg tviler ikke på at han er sitert riktig. Men vi har vært så mange runder i ringen i denne saken her at vi vet at ingen ting er løst før Joshua French er hjemme, sier han.

Mye av det samme er holdningen i UD. Utenriksminister Børge Brende omtaler signalene som positive, men minner om at saken ikke er løst.

- Jeg har akkurat snakket med UD, ingen føler at det er noen grunn til å sprette sjampanjen ennå.

Han sier UD heller ikke har informasjon om at det skjer noe, men jobber med å undersøke justisministerens uttalelse.

Ikke kjent med saken

Etter at Kongo fikk ny justisminister i 2014 har signalene fra det departementet blitt mer positive enn det de var tidligere.

- Det som ikke er nytt er at justisdepartementet der nede er åpen for en løsning, men det som ligger mellom linjene om at det er enighet om at han skal slippes fri. Det er nytt for meg og det har hverken jeg eller UD fått bekreftet, sier advokaten.

Kongos informasjonsminister Lambert Mende sier til Dagbladet at han ikke har hørt noe om at French skal benådes, men at en slik sak heller ikke nødvendig vis ville havnet på hans bord.

- Det er justisminister Alexis Thambwe Mwamba og riksadvokaten som kan foreslå benådninger til president Kabila. Jeg er ikke kjent med at denne French er foreslått benådet, sier Mende.

Vanskelig

Helt siden dommen mot Joshua French og Tjostolv Moland ble rettskraftig i 2010 har UD jobbet for benådning eller soningsoverføring. Det har kommet positive signaler ved flere anledninger, men disse har så langt ikke resultert i handling.

- Utenriksdepartementet har i flere år arbeidet aktivt og langs flere ulike spor for en løsning på saken som gjør at Joshua French kan komme hjem til Norge. Det har vært fremgang i saken det siste året, men det at denne saken allerede har trukket ut i over syv år, viser at det ikke finnes enkle løsninger, sier UDs pressetalskvinne Guri Solberg.

Også hun minner om at handling er viktigere enn ord.

- Det er kongolesiske myndigheter som sitter med nøkkelen, og saken er ikke løst før French er ute av Kongo, sier hun.

Drapsdømt i Kongo

French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

Har jobbet med benåding

Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham enten benådet eller overført til soning i Norge. Det har en rekke ganger kommet meldinger om poitiv framdrift i arbeidet.

Seinest i forrige uke meldte VG at representanter for norske og kongolesiske myndigheter hadde forhandlet fram en avtale om soningsoverføring for Joshua French. Men heller ikke denne avtalen ble noen gang signert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer