Sprettert mot stridsvogner

Mens kulene suser over hodet hans bøyer en guttunge seg ned for å unngå israelske kuler. Spretterten han holder i handa, viser at han deltar i krigen mot israelske automatvåpen og stridsvogner. Israel trapper daglig opp volden, og minst 39 mennesker er drept det siste døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Deler av Gaza og Vestbredden ble omdannet til rene krigssoner i går da israelske styrker, støttet av kamphelikoptre, hamret løs på palestinske mål.

Den israelske operasjonen ble satt i verk etter at en væpnet palestiner skjøt og drepte fem mennesker i en jødisk bosetting i Gaza torsdag kveld.

Blant de drepte i den verste volden vi har sett i Midtøsten på 17 måneder, var en palestinsk general og en ni år gammel gutt.

Leger er krigsmål

Palestinsk helsepersonell er blitt krigsmål i denne krigen, som trappes opp dag for dag. Tre leger er drept av israelske soldater det siste døgnet. En israelsk general rettferdiggjør angrepene på helsepersonell med å si at ambulansebilene frakter terrorister inn og ut av flyktningleirene.

Utenriksminister Jan Petersen tok i går bladet fra munnen, kritiserte Israel, og anklaget regjeringen for alvorlige brudd på folkeretten etter at helsepersonell ble angrepet.

- Jeg beklager sterkt de vedvarende israelske angrepene på Røde Halvmånes medisinske personell i de palestinske områdene, sier Petersen til NTB.

Seksten palestinere ble drept da Israel angrep de to landsbyene Khuzaa og Abassan sør i Gaza med stridsvogner og helikoptre natt til i går. Ti personer ble såret.

Hevn etter terror

Blant de drepte var politisjefen i Sør-Gaza, general Ahmad Mufrij, den høyeste palestinske offiseren som er drept til nå siden det palestinske opprøret brøt ut i september 2000.

Operasjonen mot de to landsbyene utenfor Khan Younis ble satt i verk etter at en væpnet palestinere klarte å komme seg inn i bosettingen Atzmona, der han drepte fem israelere før han skjøt seg selv.

Ytterligere fire palestinere, blant dem to politimenn og en ambulansesjåfør, ble drept da stridsvogner og kanonbåter angrep en politistasjon nord i Gaza.

I en flyktningleir i Tulkarem på Vestbredden skal flere titalls palestinere ha overgitt seg etter at den israelske hæren rykket inn i byen. Alle palestinske menn mellom 14 og 40 år fikk ordre om å samle seg i en skolegård og overgi seg.

Bush på banen

Opptrappingen av voldshandlingene kom bare noen timer etter at president George Bush sa at han vil sende den amerikanske utsendingen Anthony Zinni tilbake til Midtøsten for å forsøke å roe ned situasjonen.

- Jeg er dypt bekymret over de tragiske tapene av menneskeliv, sa Bush, som oppfordret begge parter til å bidra til en stans i krigshandlingene. Jeg ber formann Arafat gjøre sitt ytterste for å stanse terrorismen mot Israel. Jeg stoler på at alle parter, inkludert statsminister Sharon, gjør alt de kan for at dette skal lykkes, sa den amerikanske presidenten.

<B>DAVID MOT GOLIAT: En niåring ble drept i sammenstøt med israelske soldater i går. Denne gutten prøver å unnga israelske gummikuler i Ramallah. Hans våpen er en sprettert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer